Ingen ångervecka för gymnasieelever

En ny gymnasieelev som ångrar sitt val får inte byta program eller skola förrän i slutet av augusti. Det har Uppsala kommun tillsammans med friskolorna bestämt.

Uppsala2011-08-11 09:02

Efter den flyttkarusell som varje år brukar äga rum i början av det första läsåret vill gymnasieskolorna nu skapa ordning i klassen. Den som börjar gymnasiet 17 augusti och ångrar sitt val får stå ut till 26 augusti. Nya gymnasieelever har tidigare kunnat byta till en annan skola samma vecka som skolstarten, men det har skapat problem för skolorna som ibland inte känt till varför elever uteblivit från uppropet.

Inför hösten gäller nya regler: den som ångrar sitt val ska ansöka om byten till kommunens gymnasieintagning. Men inga byten åtgärdas förrän 26 augusti. Under tiden hoppas skolorna att eleven ska känna efter om man verkligen vill ändra sitt val.

– Det här handlar om att fördröja processen så att eleven inte gör något förhastat. En del elever byter men ångrar sig sedan. Men då kan det vara för sent att ångra sig på nytt. En reserv kan ha fått platsen i stället, säger Håkan Joas, senior advisor vid gymnasiestaben i Uppsala kommun.

Magnus Hjertson vid kommunens gymnasieintagning säger att bytet ofta missförstås av eleverna. Den plats man lämnar ges till någon annan, förklarar han.

– Det blir en cirkus där eleven kanske trott att man kan gå och pröva en annan skola och sedan gå tillbaka. Det fungerar ju inte så.

Han uppskattar att cirka 200 gymnasieelever ansökte om byten runt förra läsårets start. Målet inför höstterminen är att alla elever som funderar på byten ska ha kontakt med en studie- och yrkesvägledare för att diskutera frågan. Också detta handlar om att förhindra onödiga flyttkaruseller. En sådan drabbade Celsiusskolan förra läsåret då många elever ändrade sina val i början av terminen.

Håkan Joas ser problem med att vissa elever byter och missar den introduktion som sker på varje skola. Det händer att elever gett sig av till en annan skola utan att meddela den förra om att de vill avbryta studierna. Han hoppas att fler elever ska välja att stanna kvar vid det val de har gjort.

– Under förra läsåret hade vi fyra gymnasiemässor, två öppet hus-tillfällen på skolorna och en massa information till eleverna från yrkesvägledare. Eleverna har dessutom haft omval. Utifrån det tycker jag att de har kunnat göra ett välgrundat val.

Han tycker också det är viktigt att eleverna får lära känna varandra i den nybildade klassen.

– Man kanske inte förälskar sig i en arbetsplats eller skola direkt men upptäcker efterhand att man valt rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om