Ingen förbättring av bussdäck

Dubbdäck på bussar ger inte bättre bromsförmåga på slät is än ett vanligt sommardäck på en stadsjeep. Ingen märkbar förbättring av isgreppet har skett på däcken för tung trafik under de senaste tio åren. Det visar en ny studie av bussars trafiksäkerhet.

Uppsala2008-06-30 00:01
Fördelarna med dubbade däck vid inbromsning på is, jämfört med odubbade, är också avsevärt mindre för bussar än för vanliga personbilar, enligt studien som gjorts av Statens väg -och transportforskningsinstitut (VTI).
VTI har undersökt väggreppet på is hos nio moderna bussdäck från de stora tillverkarna.
Användningen av dubbdäck på bussar hos svenska åkerier nästan fördubblades mellan vintrarna 2006 och 2007, även om dubbdäcken fortfarande är ovanliga. Senaste vintern hade sju procent av bussarna dubbat på både driv- och styrhjulen.
Flera förklaringar finns till de relativt sett sämre testresultaten för dubbdäck på tunga fordon. VTI pekar bland annat på att lufttrycket är högre i däck på tung trafik än personbilar. Fysikaliska förhållanden gör också att friktionen minskar vid ökad totallast. Problemen är så fundamentala att tillverkarna inte lyckats förbättra väggreppet på is hos vinterdäck för tung trafik sedan den senaste studien för tio år sedan.
- Det är kanske lite förvånande, men det är samtidigt möjligt att de moderna vinterdäcken blivit bättre på till exempel snö. Vi har hittills bara undersökt hur de fungerar på blank is, säger Mattias Hjort, forskare vid VTI och huvudansvarig för studien.
Dubbdäck på bussar har dock andra goda egenskaper, bland annat för att häva sladd. Däremot ger studien inga belägg för att odubbade vinterdäck, som satt på nästan hälften av landets bussar förra vintern, generellt ger bättre väggrepp än sommardäck på hal is. En tidigare undersökning har pekat i samma riktning.
Trots de delvis nedslående resultaten vill VTI inte avråda från bussresor på vintern:
- Bussar påverkas mer av halt väglag än vanliga bilar, men buss är ändå ett säkert transportmedel och andelen olyckor är få, konstaterar Mattias Hjort.
VTI har också djupintervjuat ett antal bussförare och mekaniker om säkerhetsfrågor. Deras åsikt är att däcken har en avgörande roll för trafiksäkerheten. Studien har även undersökt vilka typer av däck som suttit på bussar, inblandade i olyckor vintertid, och försökt rangordna olycksrisker för olika kombinationer. Resultaten är osäkra och inte statistiskt signifikanta, men tyder på att den vanliga kombinationen med vinterdäck på drivhjulen och sommardäck på styrhjulen är ett trafiksäkert val. Säkrast är dock sannolikt ändå dubbdäck både fram och bak. VTI rekommenderar därför att inga ytterligare restriktioner införs mot dubbdäck på tung trafik.
Andra resultat av undersökningen:
* Bussförare upplever ofta att tidtabellerna är för snäva och tvingar till högre hastighet än väglaget tillåter. Många anser att snöröjning och vägunderhåll har stora brister.
* Förare vill ha regelbunden halkträning inför vintersäsongen.
* Bussarnas medianålder har nästan halverats sedan 1998 och är nu cirka fem år. Bussarna körs mer på vintern än sommaren. Användningen av vinterdäck har ökat.
* En fördubbling av antalet dubbar i bussdäcken, över den tillåtna gränsen, ger märkbart bättre väggrepp, men fortfarande inte bättre än sommardäck på SUV-bilar.






Bussdäckens betydelse för trafiksäkerheten blev en högaktuell fråga efter den svåra bussolyckan på länsväg 288 norr om Rasbo förra vintern, då två UL-bussar kolliderade och sex personer omkom. Vid olyckstillfället rådde snömodd. På bussarna satt odubbade vinterdäck baktill och odubbade så kallade sajpade däck i fram, som ökar friktionen mellan däck och vägbana i vinterväglag. Statens haverikommission konstaterade att däckens mönsterdjup var väl godkända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om