Det säger kommunalrådet Caroline Andersson (S) med ansvar för skolan. I dag står över 800 i kö för en skolplats. Av dem är 150 kartlagda och klara och har en plan för att komma ut skolorna inom en månad.
Läs mer: Lång väntan på skolplats
– Samtidigt kommer nya in som inte är kartlagda. Förhoppningen är att den nya mottagningsprocess vi startat får upp tempot i det arbetet, säger Carolina Andersson.
Det innebär att dagens veckolånga kartläggningar ersätts med ett informationssamtal på antagningsenheten. Efter det får skolorna ansvar för den fortlöpande kartläggningen av elevernas kunskaper.
Det som oroar Caroline Andersson mest är rekrytering av kompetenta lärare och att hitta lokaler så det räcker.
– Vi har redan stora elevkullar på grundskolan så den är i princip full. Det här året och 2017 blir riktigt tajt. Än så länge har det löst sig. Under våren antar vi en ny plan för lokalförsörjning där vi planerar att besluta bygga ett antal nya grundskolor.
Platserna behövs väl nu?
– De stora behoven är 2017 - 2018. Till dess måste vi skapa en lokalförsörjning som är flexibel och kan anpassas efter både växande och minskande elevunderlag, säger Caroline Andersson.
Ni får kritik för bristande planering. Hur ser du på det?
– Jag tycker inte det. Vi har hamnat i en extraordinär situation. Det var länge sedan vi såg så många flyktingar komma på en gång.
När klarar kommunen att ge skolplats utan långa väntetider?
– Det kan jag inte uttala mig om. Det beror på hur många som nyanlända som kommer framöver.
Enligt Caroline Andersson håller kommunen på att ta fram en handlingsplan som bland annat ska se till så att de som väntar på en skolplats får någon form av aktiviteter under tiden.
– Vi hoppas att föreningslivet kan delta i det arbetet. De ska få resurser för att klara det.
Vad kostar mottagningen och tar den resurser från andra delar av skolan?
– Det pågår ett arbete för att kartlägga kostnader och finansiering för hela mottagandet. Hittills har vi fått 100 miljoner kronor extra av staten för 2016. Vi får också ersättning från Migrationsverket.
Tar kommunen emot för många nyanlända när det ser ut på det här viset?
– I ett historiskt perspektiv har vi tagit emot få. Nu finns ett lagkrav som gör att vi och alla andra kommuner måste ta emot ett visst antal flyktingar, säger Caroline Andersson.