Håkan Lindberg och hans kollegor på Leufstabruks bryggeri hade hoppats att en anmälan till Tierps kommun skulle räcka för att dra igång med gårdsförsäljningen under söndagen.
– Men så var det inte. Det är en ny tillståndsprocess som krävs och kommunen inleder den formella handläggningen nu den första juni, säger Håkan Lindberg.
Beskedet från kommunen innebär att den som hade tänkt sig att åka ut till ett bryggeri på söndag och köpa med sig en kasse med de lagstadgade tre literna med öl hem kan glömma det.
– Jag tror inte man ska räkna med några köp förrän tidigast om ett par veckor här i Tierps kommun, säger Håkan Lindberg.
Viktor Rydén som är delägare till Länna Bruks dryckeshandel har fått samma besked.
– Jag ringde Uppsala kommuns tillståndsenhet för två veckor sedan. Då fick jag besked att man börjar titta på ansökningarna först den första juni, berättar han.
Lisa Mineur, handläggare på miljöförvaltningens tillståndsenhet, förklarar att handläggningstiden avgörs av hur snabbt man får in alla handlingar från den sökande.
– Får vi in en komplett ansökan och kan genomföra ett platsbesök ganska omgående brukar svaret komma på tre till fyra veckor. Men för att kunna hantera en ansökan effektivt är vi i behov av att få in de handlingar vi begär, säger hon.
Hon förklarar också att det inte kommer att finnas några beviljade tillstånd för gårdsförsäljning i Uppsala kommun på söndagen.
Tidsaspekten gör Viktor Rydén lite orolig.
– Den gör att det kanske inte blir så mycket gårdsförsäljning den här sommaren, säger han.
Både Håkan Lindberg och Viktor Rydén hade trott att de tillstånd man redan har, med något formellt tillägg, skulle räcka.
– Bland annat ska ett skriftligt prov göras där våra kunskaper att sälja alkohol ska kontrolleras. Även nya samtal med polis och koll av våra räkenskaper ska göras. Vi trodde inte att vi skulle behöva göra det igen eftersom vi gjort allt detta i samband med att vi tidigare fick vårt stadigvarande tillstånd för ölprovningar och försäljning av folköl, säger Håkan Lindberg.
Båda förklarar att de upplever att kommunens handläggare varit tydliga med vad som gäller kring ansökningsprocessen. Formerna för handläggningen utgår från Folkhälsomyndighetens uppdrag att värna om den svenska folkhälsan.
– Kommunerna rättar sig efter vad Folkhälsomyndigheten säger. Det här är kanske den största förändringen i alkoholens historia i Sverige och så är det luddigt från Folkhälsomyndighetens sida med krav på prov som jag upplever att vi redan gjort för att få utskänkningstillstånd och ha ölprovningar tidigare, säger Håkan Lindberg.
Viktor Rydén hade hoppats på att det skulle ha funnits ett snabbspår i handläggningen.
– Sommaren är perfekt för gårdsförsäljningen. En alternativ väg för att få i gång detta snabbt hade varit att man gjort som med livsmedelstillstånd. Det vill säga vi kör i gång verksamheten direkt och så kommer kommunens personal ut i efter hand och följer upp verksamheten på plats och kollar att vi sköter oss.
Men enligt Lisa Mineur är det inte möjligt.
– Vi är bundna av lagstiftningen och föreskrifterna kring gårdsförsäljningen när det gäller prov och kontroller och det utgår vi ifrån.