Ingen oro för friskolekonkurrens

Att Uppsalas fristående gymnasier kommer att få 1000 nya platser de kommande åren oroar inte rektorn på kommunala Lundellska. Detta trots att Rolf Viberg är ansvarig för en av de mest konkurrensutsatta gymnasieskolorna i Uppsala.

Rolf Viberg, rektor på Lundellska skolan, är inte oroad av fler friskoleplatser.

Rolf Viberg, rektor på Lundellska skolan, är inte oroad av fler friskoleplatser.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-01-27 07:00
I går berättade UNT att Skolinspektionen har sagt ja till knappt 1000 nya elevplatser vid Uppsalas fristående gymnasieskolor de kommande åren. Samtidigt minskar antalet elever stadigt i kommunen: 5 500 elevplatser står tomma i kommunens grund- och gymnasieskolor. Lundellska skolan är en av de hårdast konkurrensutsatta gymnasieskolorna i Uppsala, med flera både natur- och samhällsvetenskapliga program. Till innevarande läsår har Lundellska förlorat cirka fyra klasser sedan föregående år, men rektor Rolf Viberg ser inte det som något allvarligt problem.

- För några år sedan var vi över 1 000 elever här och fick knappt plats. Vi fick till och med flytta ett par program till andra skolor. Skolan är byggd för 850 elever och i dag har vi cirka 830. 850 vore bättre förstås, men det är inte så illa.
I gårdagens UNT föreslog Cecilia Forss, ordförande i barn- och ungdomsnämnden (M), att de tomma lokalerna i de kommunala skolorna kunde hyras ut till friskolor. Rolf Viberg höjer högt på ögonbrynen när han får frågan om Lundellska skolan skulle kunna tänka sig det.
- Det är ju inte bara att avdela några klassrum till en annan skolas elever. Man måste ju ha ordentliga lärarrum och ska de eleverna ha tillgång till biblioteket? Det är möjligt att det fungerar i andra skolor, det vet jag inte, men här skulle det bli oerhört svårt, säger han.
Dessutom står Lundellska skolan inte med några tomma lokaler trots att nästan 200 elever har försvunnit på några år, menar han.

Andelen gymnasieelever i friskolor i Uppsala är i dag 19 procent, men beräknas öka till 28 procent inom tre år.
- Vi får väl se, jag är inte så säker på att de beräkningarna kommer att stämma.
Det är kommunens egna beräkningar. Litar du inte på dem?
- Jo visserligen, men det är trots allt bara prognoser. Man ska också komma ihåg att det inte behöver bero på friskolorna att vi har förlorat tre-fyra klasser i år. Förra året hade vi en väldigt stor kull i årskurs tre, det har vi inte i år till exempel. Än så länge är det ju väldigt få friskolor som har haft klasser i tre år. Det ska bli oerhört intressant att se hur det ser ut om ett par år, om friskolorna klarar konkurrensen, säger Rolf Viberg.

I en av skolans korridorer står Linda Jonsson som går i trean på Omvårdnadsprogrammet. Hon är besviken på Lundellska och tror att friskolorna är bättre.
- Där ska det vara jättebra lärare och datorer. Här fick alla ettor bärbara datorer i år, men de gamla datorerna som vi använder gjorde de inget åt, säger hon.
Hon ångrar lite att hon inte valde en friskola. Å andra sidan finns ingen friskola där man kan plugga det hon läser på Lundellska.
Rolf Viberg säger att man på Lundellska har prioriterat att de nya eleverna ska få ordentliga datorer och att det är en investering för framtiden.
- Om tre år har ju alla elever här på Lundellska bärbara datorer, säger Rolf Viberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om