Töväder blandat med nya minusgrader brukar få sjukvården att blöta gips och fylla förråden med kryckor. Men den här vintersäsongen har det varit ovanligt lugnt med benbrott, berättar Benkt Drake som sköter all statistik vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.
Helgens töväder med halka som följd bidrog endast till ett 15-tal patienter som sökte vård för olika frakturer.
– I helgen var det nästan mindre än vanligt.
År 2009 tog akuten emot 1 109 personer som ramlat i halkan. Statistiken för 2010 är inte klar, men det talas om ett par hundra halkolyckor färre.
Benkt Drake tror att en förklaring kan vara att halkan inte kommit lika överraskande som i snökaoset 15 december 2009, då 300 personer sökte vård för allehanda halkskador.
– Det var inga problem med halka den dagen, sedan slog det plötsligt till. Jag halkade själv omkull.
Efter vintersäsongen 2009/2010 lovade Akademiska sjukhuset att bättre klara av halkolyckor. Närakutens ortopedmottagning vid Samariterhemmets sjukhus finns numera som en avlastning åt Akademiska, men även på närakuten har det varit lugnt med halkolyckor i vinter.
– Det är märkligt. Den här vintern har folk tydligen förstått att man ska ta det piano, säger ortopedläkaren Dag Ek.
Kocken Martin Wernström hade dock oturen att halka i lördags. När UNT besöker närakuten sitter han med en svullen hand som slog i marken vid fallet.
– Det började regna och blev glashalt. Benen försvann, förklarar han.
Det är först på måndagen som han söker vård för handen.
– Jag skulle röra om i lite grejer på jobbet i dag och det gick inte.
Men det är inte bara isen på gatan som lurar. Åke Gouffeng, som också sitter i väntsalen, halkade på taket när han skulle skyffla ner snö. Nu sitter han med värk i vänster ben och håller upp ett lillfinger som ser stelt och svullet ut. Som tur var trillade han aldrig ner från sitt tvåvåningshus.
– Jag låg kvar på taket i tio minuter innan jag kunde rulla fram till stegen.
Även om statistiken från den här vintersäsongen ger lugnande besked gäller det att ha kontroll på fötterna.
– De mest utsatta är äldre som ofta har en skörare benstomme och sämre balans. Är man inte så stadig på benen ska man kanske inte gå ut en sådan här dag, säger primärvårdens chefsläkare Barbro Nordström.
Men ortopedläkaren Dag Ek varnar för att benbrott kan drabba alla som halkar.
– Benskörhet är inte överrepresenterat bland dem som kommit hit.
Föll. Kocken Martin Wernström kunde inte röra om i grytorna på måndagen efter lördagens fall på en isig gata. Sjuksköterskan Malin Karlsson förklarar att handen måste undersökas av en läkare.
Isgata. Se upp för halkan, varnar läkare. Men hittills har Uppsalaborna klarat sig bättre än förra vintern.
FOTO: Rolf Hamilton
Ingen rusning till akuten
Uppsalaborna håller sig på fötterna. Trots halkrisken är det färre som söker hjälp för frakturer den här vintern.
Kocken Martin Wernström kunde inte röra om i grytorna på måndagen efter lördagens fall på en isig gata. Sjuksköterskan Malin Karlsson förklarar att handen måste undersökas av en läkare.
Foto: Rolf Hamilton
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!