Ingen rusning till nytt härbärge

Trots veckans kyla har trestegsboendet Librobäck haft tomma rum. Informationen om utökningen av rum för hemlösa är för dålig, säger Lars Keding, som förra vintern sov utomhus. Enhetschefen för trestegsboendet hoppas att ryktet om Librobäck kommer att sprida sig.

Hit är de hemlösa välkomna i vinter.

Hit är de hemlösa välkomna i vinter.

Foto: Robin Aron

Uppsala2010-11-21 20:01

Sedan i måndags har trestegsboendet Librobäck, som har hand om ett 30-tal hemlösa, också uppdraget att ta emot hemlösa som inte har någon kontakt med socialtjänsten. Tidigare har man bara tagit emot hemlösa som sökt hjälp via myndigheterna. Utökningen har kommit till efter debatten om förra vintern då flera hemlösa sov utomhus.

Lars Keding, som för närvarande själv bor på trestegsboendet, är trots utökningen bekymrad över hur det ska gå för de hemlösa i vinter.
– De som har riktiga problem tar sig inte dit ut. Det är för långt till Librobäck. Då blir det i stället att de sover på en parkbänk någonstans eller tar sig in i ett parkeringshus. Jag sov ute hela förra vintern så jag vet hur det är.

Han tycker även att kommunen borde sprida mer information om de nya platserna. Enhetschefen Annicka Gustafsson som UNT träffar på boendet på fredagen, konstaterar att bara fem av tio rum varit bebodda av hemlösa i veckan. Men hon tror att det kommer fler sökande framöver.
– Informationen om utökningen kommer att sprida sig via verksamheter för hemlösa, till exempel vid Mikaelskyrkan och bland dem som bor här på trestegsboendet.

Att boendet ligger en bit från centrum kan vara en fördel, menar hon.
– De flesta har cyklar och de tycker att det är skönt att ha en bit in till i stan, att inte luras i frestelser och till fel människor.
Hon tror att utökningen av antalet platser är tillräcklig inför den här vintern.
– Det finns självfallet hur många som helst som behöver tak över huvudet. Det rör sig inte om fem–tio personer utan betydligt fler.

Utökningen sker för att främst fånga upp de som är drogpåverkade och inte kommer in på ett härbärge eller som av någon anledning inte vill ha kontakt med sociala myndigheter.
– Alla funkar inte ihop med de sociala myndigheterna. En del vill sköta sig själva för att de har sina olika erfarenheter, säger Annicka Gustafsson.

Till rummen på Librobäck får man komma drogpåverkad, men man får inte bruka droger i lokalerna. Förhoppningen är att personen inom några dagar själv tar kontakt med myndigheterna. Personalen ordnar frukost, middag och mackor. Hemlösa erbjuds även att få sina kläder tvättade och städningen mellan 10–12 på dagarna är enda tillfället på dygnet som personen måste vara ute ur sitt rum.

Annicka Gustafsson säger att den som söker hjälp kan komma och knacka på dörren, oanmäld.
– Här erbjuds dygnet runt-tillsyn så att man mår bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om