I mitten på januari gjorde en inspektör från miljöförvaltningen en oanmäld inspektion vid en restaurang i centrala Uppsala. Rengöring, livsmedelsförvaring och temperaturer stod i fokus plus att avvikelser från tidigare besök följdes upp.
Här några av avvikelserna som togs upp:
* Delad gurka förvarades på tidningspapper i kylen. Tidningspapper är inte att betrakta som rent material och bör därför inte användas i köket.
* Skärbrädor hade intorkad smuts på sig. Risk fanns att smuts och bakterier sprids till livsmedel som hanteras på skärbrädorna.
* Golvet i beredningsrummet var mycket smutsigt. Golvmaterialet var av klinker med en ojämn struktur vilket gör att smuts lätt fastnar. Enligt personalen har golvet våtmoppats, vilket gjort att rengöringen inte nått ner i golvets ojämnheter.
* Dörren till frysskåp var smutsigt på handtag och ytan runt handtaget.
* Tvål saknades vid samtliga handtvättställ. För att hålla en god handhygien är det viktigt att händerna tvättas med tvål.
I övrigt noterade inspektören att det i lokalen fanns en stor frysbox full med kött som inte tillhörde verksamheten.
– Att placera privata föremål i lokalen bör undvikas eftersom att detta kan försvåra rengöring, skriver inspektören i protokollet.
Inom tre veckor kommer miljöförvaltningen att följa upp hur restaurangen hanterat avvikelserna genom ännu ett oanmält besök.