Ingen tvål vid handfaten

Tvål saknades vid handfaten, smutsiga skärbrädor, uppskuren gurka förvarades på tidningspapper. Kommunens livsmedelskontrollanter noterade en del avvikelser på en Uppsalakrog härom veckan.

Restaurangkök, genrebild.

Restaurangkök, genrebild.

Foto: TT/arkiv

Uppsala2016-01-25 16:40

I mitten på januari gjorde en inspektör från miljöförvaltningen en oanmäld inspektion vid en restaurang i centrala Uppsala. Rengöring, livsmedelsförvaring och temperaturer stod i fokus plus att avvikelser från tidigare besök följdes upp.

Här några av avvikelserna som togs upp:

* Delad gurka förvarades på tidningspapper i kylen. Tidningspapper är inte att betrakta som rent material och bör därför inte användas i köket.

* Skärbrädor hade intorkad smuts på sig. Risk fanns att smuts och bakterier sprids till livsmedel som hanteras på skärbrädorna.

* Golvet i beredningsrummet var mycket smutsigt. Golvmaterialet var av klinker med en ojämn struktur vilket gör att smuts lätt fastnar. Enligt personalen har golvet våtmoppats, vilket gjort att rengöringen inte nått ner i golvets ojämnheter.

* Dörren till frysskåp var smutsigt på handtag och ytan runt handtaget.

* Tvål saknades vid samtliga handtvättställ. För att hålla en god handhygien är det viktigt att händerna tvättas med tvål.

I övrigt noterade inspektören att det i lokalen fanns en stor frysbox full med kött som inte tillhörde verksamheten.

– Att placera privata föremål i lokalen bör undvikas eftersom att detta kan försvåra rengöring, skriver inspektören i protokollet.

Inom tre veckor kommer miljöförvaltningen att följa upp hur restaurangen hanterat avvikelserna genom ännu ett oanmält besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om