Inget hot för grundvattnet

Delar av Fyrisån i centrala Uppsala ser ut att torka ut i sommarvärmen. Kvarnfallet ligger torrlagt och här och var sticker cykeldäcken upp. Men det är ingen fara, säger Sven Ahlgren på Uppsala vatten. Trots värmen finns ännu inga tecken på för låg grundvattennivå.

Lågt vattenstånd i Fyrisån.
Dombron och fallet vid Upplandsmuseet

Lågt vattenstånd i Fyrisån. Dombron och fallet vid Upplandsmuseet

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2010-07-16 08:49

Nej, Uppsala Vatten har koll på läget. Det intygar Sven Ahlgren trots att den låga vattennivån väcker frågor.
– Man kan tycka att det är väldigt lite vatten i Fyrisån. Jag fick ett telefonsamtal från någon alldeles nyss som sa att Kvarnfallet är alldeles torrt. Men det är framför allt ett estetiskt problem. Asptrappan får tillräckligt med vatten.
I höjd med Kvarnfallet var det på tisdagen knappt något vatten som rann över kanten. I stället tog sig vattnet ut under Upplandsmuseet och vidare bort mot Islandsfallet.

Fåglarna vid Kvarnfallet får roa sig med att leta torrfoder tills vidare. Och nedanför Dombron kan turisterna studera sex sju cyklar som nu ligger synliga i vattnet, och diverse plastpåsar, en presenning och en trafikskylt som någon slängt i ån.
– Men det kommer inte att bli helt torrt. När vattenföringen genom Ulva kvarn går ner under 1 000 liter per sekund så pumpar vi över vatten från sjön Tämnaren. Det innebär att det alltid kommer att rinna vatten genom staden, säger Sven Ahlgren som är planeringschef på Uppsala vatten och kontrollerar vattennivåerna i Fyrisån.

I Tämnaren magasinerar kommunen 20 miljoner kubikmeter vatten från vårfloden för att garantera att vattensystemet i Uppsalaåsen hålls i gång. Någon brist på dricksvatten uppstår aldrig, säger Sven Ahlgren. Däremot kan det uppstå problem för fastigheter om marken torkar ut.
– Det finns väldigt mycket vatten i Uppsalaåsen men om vi inte fyller på ibland så tär det på åsens magasin så att grundvattnet sjunker. Då minskar vatteninnehållet i leran, vilket kan orsaka sättningar och sprickor i fastigheter.
Något problem med grundvattennivån finns inte för närvarande, trots värmen. Almunge, Länna, Lövstalöt och Bälinge har fått inskränkningar; bevattning av trädgårdar får bara ske varannan dag per hushåll fram till sista augusti. Beskedet som skickats ut till hushållen har kommit med anledning av värmeböljan.

Almunge och Länna brukar ha problem med att få tillräckligt med vatten om somrarna. Att Lövstalöt och Bälinge fått inskränkningar beror troligen på många nybyggen där folk vill vattna gräsmattan så här års.
– Det är inte så att vattnet är slut. Skälet är att vi inte hinner producera vatten i den takt som det skulle kräva annars.
Vid Islandsfallet är vattennivån 17 centimeter över fallet. Det kan jämföras med april månad då vattennivån var 75 centimeter. Vid tio centimeter är det dags att ta hjälp av resurserna i Tämnaren, säger Sven Ahlgren.
Han tror inte att vare sig fiskar eller växter tar skada av den låga vattennivån just nu.
– Fauna och flora är anpassad efter den här variationen.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, ska i början av nästa vecka sammanställa data om grundvattennivån i landet. Den senaste statistiken från juni visade på god grundvattennivå i Uppsala län. Grundvattennivån i Uppsalaområdet har varit bättre än vanligt på grund av en sen vårflod.
– Det skulle förvåna mig om grundvattnet sjunkit mer än normalt under sommaren, för den här värmen har inte pågått så länge, säger Göran Risberg på avdelningen för mark och grundvatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om