Inget nytt i ny bok

Recension: "Svartskallar — så funkar vi" Förlag: Uppsala Publishing House AB (2003)

Foto:

Uppsala2003-10-22 00:01
För några veckor sedan kom jag över boken "Svartskallar så funkar vi". I den har man samlat upplevelser från olika personer med invandraranknytning i Sverige, exempelvis journalisten och programledaren Alexandra Pascalidou.
Många av de problem som tas upp i boken är väl kända och aktuella för oss, invandrare; även kallade svartskallar. Efter att ha läst ut "Svartskallar så funkar vi" började jag fundera över om samhället verkligen ses på samma sätt av svenskar, vars vardag den här verkligheten inte existerar i.
Jag visste redan att många högutbildade invandrare inte får arbete trots sitt kunnande. "Han (eftersom det väldigt sällan är kvinnor) har förmodligen en utbildning som är anpassad för något annat yrke", brukar jag tänka då jag ser busschauffören som är invandrare. Självfallet behöver verkligheten inte alltid vara så orättvis, men det är den bilden som har formats inom mig efter 14 år i Sverige. Detta är i mitt tycke utan att gå till överdrift fruktansvärt, men också vanligt.
Och vilka räknas som svenskar egentligen? Den frågan ställs om och om igen i "Svartskallar så funkar vi" men det finns inga självklara svar. Är man svensk om man är född i Sverige, men samtidigt har utländska föräldrar? Om man har spenderat större delen av sitt liv i det här landet? Eller räknas man som svensk så länge man inte har ett svåruttalat namn, är blond och blåögd?
Jag tror att det beror på betraktaren: invandrare som anpassar sig alltför mycket till det svenska samhället är "försvenskade", menar andra invandrare. Medan de som inte gör det är "annorlunda" i samhällets ögon. Sedan finns det en del som skiljer sig från mängden och inte ägnar en tanke åt vilket ursprung man har. Utan bedömer en utifrån det väsentliga, alltså personligheten.
"Svartskallar så funkar vi" är i huvudsak rekommenderad till ungdomar. Men enligt mig är den här boken värd att läsa av alla människor oavsett hudfärg, åsikter, eller bakgrund, trots bokens lite lätt provocerande titel. Det vill säga: om man är intresserad av integration, segregation och ett samhälle ur en invandrares syn. Om inte, är boken ett möjligt tidsfördriv med repetition av det nästan alla invandrare och även en del svenskar känner till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om