Inget statsbidrag till moskén

Islamiska föreningen i Uppsala, som ansvarar för moskén vid Gamla Uppsalagatan, blir återigen utan statligt bidrag. Föreningen är besviken och anser att man rett ut tidigare oklarheter.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2006-12-14 00:01
- Vi har inte möjlighet att fördela bidraget för 2006 innan församlingen reder ut frågan om vilken riksorganisation man tillhör, säger Sven-Eric Andersson, biträdande sekreterare vid den statliga samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund (SST).
Ett grundläggande krav för att få bidrag är medlemskap i ett godkänt trossamfund eller riksorganisation. Enligt SST råder fortfarande oklarheter om vilken riksorganisation som Islamiska föreningen i Uppsala egentligen tillhör.

Har gjort allt
Föreningen anser å sin sida att man gjort allt man kan för att bringa klarhet i frågan. Enligt Akmal Hyder från Islamiska föreningen har medlemmarna på en stämma beslutat att föreningen ska tillhöra Svenska islamiska församlingarna (SIF). Samtidigt har en annan riksorganisation, Sveriges muslimska förbund (SMF), hävdat att föreningen i själva verket tillhör deras organisation och att utträdet inte är förankrat i hela uppsalaföreningen.
- Vi har haft en demokratisk process och ett demokratiskt val, men det verkar inte som om nämnden för statsbidrag tar det på allvar. Vi är mycket bekymrade, men vet inte vad mer vi kan göra, säger Akmal Hyder.

Bidrag frös inne
Situationen är inte ny. Förra året kunde föreningen till slut få statsbidrag på drygt 100 000 kronor sedan SST beviljat deras ansökan. Innan dess hade bidraget dock frusit inne under flera år, med hänvisning till oklarheter om organisationstillhörigheten och en begäran om att föreningen skulle skärpa redovisningen av sina finanser. Då har både el och varmvatten i moskén fått stängas av, sedan pengarna tagit slut. Den risken finns också nu, enligt Akmal Hyder:
- Dessutom börjar moskén bli i behov av reparationer. Alla här jobbar frivilligt och vi har svårt att underhålla lokalernas utan bidrag, säger han.

BAKGRUND


Djupa konflikter och skarpa anklagelser har förekommit tidigare mellan grupper med anknytning till moskén i Uppsala. En tvist om huvudmannaskapet mellan den stiftelse som tidigare drev verksamheten och Islamiska föreningen fick avgöras i domstol, vilket inte hindrat att konflikterna fortsatt. För tre år sedan resulterade de i flera polisanmälningar med anklagelser om olaga hot, skadegörelse och andra brott. Kommunens medlare som utsetts för att bistå parterna blev till slut själv polisanmäld.
En tolkning av oklarheten om organisationstillhörigheten för Islamiska föreningen är att Sveriges muslimska förbund inte velat förlora makt och inflytande över församlingen i Uppsala. Enligt ett annat synsätt har en liten extrem grupp tagit makten över moskén och föreningen, som därför inte beviljats utträde ur riksförbundet.
Enligt samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund är situationen i Uppsala mycket ovanlig. Bland de cirka 1000 församlingar i landet som får årliga bidrag brukar det dyka upp frågetecken i ett tiotal fall, men inte av den kaliber som i Uppsalafallet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om