"Inget utrymme för skuggdoktorander"

Uppsala universitets regelverk är klockrent och ger inget utrymme för att utnyttja studenter som skuggdoktorander. Det menar universitets rektor Eva Åkesson, som ändå öppnar för ytterligare åtgärder.

Uppsala2012-05-26 17:00

UNT har kunnat avslöja flera fall där studenter utnyttjats som arbetskraft under löfte att de ska antas som doktorand. Ofta, men inte i alla fall, har det handlat om utländska studenter. Lönen har varit stipendium som inte ger del av skyddsnätet sjukpenning, föräldradagar, semester, pension, etcetera.
 
Högskoleverket har dessutom riktat kritik mot Uppsala universitet för detta.
Efter avslöjandena har universitetsledningen lovat att förekomsten ska ”elimineras” genom att en rad nya regler införts. Men den anmälan till Högskoleverket som UNT berättade om i går signalerar nu att problemet ingalunda är borta.
Rektor Eva Åkesson vill dock inte spekulera i om det finns skuggdoktorander eller inte.
– Vi har ett klockrent regelverk: skuggdoktorander ska inte finnas vid Uppsala universitet. I dagsläget kan jag därför inte se att vi behöver ändra på något, men om det trots allt förekommer måste vi införa fler åtgärder och kanske informera bättre, säger hon.

I anmälan påstås att handledaren utnyttjat en bluffkurs som innebar heltidsarbete i laboratoriet mot skattefri lön på 10 500 kronor i månaden. Eva Åkesson vill inte uttala sig i det enskilda fallet, där universitetet nu ska yttra sig till Högskolverket.
– Men att det skulle finnas bluffkurser har jag personligen inte hört om tidigare. Det är självklart att det kan finnas kurser som man kan behöva gå för att meritera sig, men det ska alltid finnas kursplan, examinering, litteraturlista och så vidare, säger hon.

Sveriges universitetslärarförbund, SULF, i Uppsala har varit mycket aktiva i frågan om skuggdoktorander. Kirsi Höglund, vice ordförande, tror att det finns fler skäl till att ha en skuggdoktorand än att bara ha billig arbetskraft i laboratoriet. Men alla skäl är lika fel.
– Frågan är lika aktuell nu som tidigare. Det är säkerligen så att man i vissa fall ser möjligheten till billig arbetskraft i labben, men jag tror att det är vanligare att handledare vill testa presumtiva doktorander först. Inget av detta är okej, säger hon.

Det har framförts från forskarhåll att det är ett stort åtagande att finansiera en doktorand och att det därför är rimligt, för båda parter, med en prövotid. Men både Kirsi Höglund och Eva Åkesson påpekar att något sådant inte existerar.
– Det gäller att anta dem som visar sig mest lämpade i ansökningsförfarandet, ta in referenser, läsa examensarbete. Någon prövotid finns inte, säger Eva

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om