"Inställningen till polisen håller på att förändras"

Våren 2008 blev flera polisbilar sönderslagna i Gottsunda. Ungdomar i området kastade ägg och hotade poliser. För att förbättra relationerna har polisen bildat ett ungdomsråd.

Uppsala2009-02-11 21:31
- För sprang ungdomarna åt alla håll när vi åkte in i Gott­sunda. Om vi i dag går genom Gottsunda cent­rum är det minst 20 ungdomar som spontant kommer fram och pratar, säger Josefina Harryson, polis som arbetar i Gottsunda.
Under senare år har polisen fått allt större problem med ungdomar i Gottsunda. I en rapport talas om negativa attityder mot myndigheter "som påminner om hur det ser ut i vissa större städers förorter".
- Ungdomsproblemen i Gott­sunda har eskalerat. En del har gjort sig skyldiga till personrån och vandalisering och folk har berättat att de knappt vågat gå in i centrum för att de varit rädda för ungdomar som hållit till där, berättar Josefina Harryson.

Enligt henne har polisen mött en tuff attityd i form av glåpord och en aggressiv attityd från en del ungdomar. Det är bakgrunden till bildandet av Gottsunda ungdomsråd, som polisen tagit initiativ till inom ramen för Gottsundaprojektet.
Målen är bland annat att motverka nyrekrytering till kriminella gäng och att förbättra förhållandet mellan polisen och unga Gottsundabor.
UNT träffade några av ungdomsrådets medlemmar, som består av tolv helt vanliga Gottsundabor mellan 15 och 18 år.
- Många unga i Gottsunda ­hatar polisen, säger Abir Karim, 15 år. Det kan bero på grupptrycket, att man ska tycka illa om polisen. Men jag har träffat flera som berättat att de blivit illa behandlade av polisen.
- Bor man i Gottsunda får man räkna med att polisen kommer fram och frågar på ett otrevligt sätt vart man är på väg, om man går på droger etc, säger Maher Amaya, 16 år. Jag har själv blivit visiterad i centrum utan anledning. Här bor min släkt och det är skämmigt att bli visiterad inför andra.

Han medger att en del unga har en dålig attityd mot poliser och säger att det även finns poliser som uppträder schyst.
Med på mötet är Josefina Harryson, som deltar i ungdomsrådets arbete från polisens sida. Hon håller med om att ungdomarna kan ha en poäng och säger att hon hört mindre lämpliga kommentarer som fällts från poliser när det uppstått ordväxling.
- Det bästa sättet för att förbättra relationerna mellan oss poliser och ungdomarna är att vi börjar prata med och lära känna varandra, framhåller Josefina Harryson.
Ungdomsrådet har haft några inledande möten, där de träffat bland annat politiker och organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället. Rådet leds av poliser som regelbundet ska träffa ungdomarna för att diskutera frågor som rör attityder, hur man stoppar vandalisering och mycket annat.

Till ungdomsrådets uppgifter hör även att fånga upp önskemål bland unga i Gottsunda och föra fram dem till beslutsfattarna. Högt på önskelistan står mer aktiviteter för ungdomar. Det finns planer på att ordna disko och idrottsgalor i området, något som ungdomsrådet i så fall får arrangera på egen hand med ekonomisk stöttning från kommunen.
Josefina Harryson upplever en stor attitydförändring bara under de få månader som ungdomsrådet varit i gång.
- Vi har jobbat stenhårt på att synas i området och att lära känna ungdomarna. Inställningen till polisen håller snabbt på att förändras och det känns att många unga har behov av att prata med vuxna.

Sabrin Abou Eloula, 15 år, säger att hennes bild av polisen blivit mer positiv.
- Nu när jag lärt känna några poliser vet jag mer hur de tänker. Det är fel att dra alla poliser över en kam.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om