"Inte ens bankanställda får låna"
KRÖNIKA.Bankerna verkar sakta men säkert följa Riksbankens sänkning av reporäntan. Till stor glädje för låntagarna. Till mindre glädje för dem som har betalat av sin kåk och sitter på tillgångar.
Johannes Nesser
Foto:
Många hoppas också att det förväntade stålbadet för mäklarbranschen uteblir, och några vågar tro på stabila eller stigande bostadspriser i Uppsala.
En återkommande invändning från fastighetsmäklarna mot rapporteringen kring bostadsmarknaden i allmänhet är att Uppsala inte är som städer är i allmänhet.
Och det har de rätt i. Här är konkurserna färre i år än förra året, arbetslösheten är låg och varslen ligger visserligen något högre, men det är inte några massuppsägningar som hotar.
Uppsalas största arbetsgivare är offentliga och de största privata arbetsgivarna verkar i branscher som inte påverkas nämnvärt av konjunktursvängningar - läkemedelsindustrin för att nämna en. Folk väntar kanske med att köpa en ny bil, men de slutar inte ta sin medicin.
Problemet på bostadsmarknaden just nu är inte räntorna. Det är att banker har fått skrämselhicka.
En mäklare berättar om ett hus i Alsike som stod klart precis när finanskrisen kulminerade i september. Han sänkte utgångspriset med 600 000 kronor, och hittade till slut en kund - en banktjänsteman från Stockholm, som fick lånelöfte från banken. Men trots att spekulanten skulle hosta upp nästan hälften av kostnaden själv, så drog plötsligt banken, hans egen bank, tillbaka lånelöftet. Försäljningen slank mäklaren ur händerna.
"När inte ens bankanställda får låna av banken är det illa", konstaterar fastighetsmäklaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!