"Inte heller vi i Norden går fria"

Gemensam statistik för alla kommuner är viktigt för att begränsa utsläppen av klimatgaser. Den anser Uppsalas tidigare kommunalråd Gunnar Hedberg (M) efter att ha deltagit i klimatmötet i Paris.

På miljömötet. Gunnar Hedberg (M) anser att Uppsala kommuns höjning av ambitionsnivån på klimatarbetet är bra. Men den måste kunna omfattas av alla.

På miljömötet. Gunnar Hedberg (M) anser att Uppsala kommuns höjning av ambitionsnivån på klimatarbetet är bra. Men den måste kunna omfattas av alla.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2015-12-06 22:00

Gunnar Hedberg är vice ordförande i en klimatberedning som organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, har tillsatt.

– SKL har jobbat med klimatfrågorna under lång tid och vill nu vässa sin profil. Därför åkte vi ned till Paris. Vid sidan av de nationella förhandlingarna kan klimatmötet jämföras med Almedalsveckan här hemma i Sverige, säger Gunnar Hedberg.

Det viktigaste han tar med sig från Paris, och kommer att förslå SKL:s klimatberedning, är att försöka införa en gemensam miljöstatistik för landets alla kommuner.

– Det finns inte i dag. Många kommuner har formulerat sina egna sätt att redovisa och det gör att det blir svårt att jämföra sig med andra. Vad ska kommunerna ta ansvar för är en viktig fråga. Uppsala ska naturligtvis ta ansvar för utsläppen från trafiken i stan. Men ska den trafik som kör genom kommunen på E4 också räknas in? Det är sånt som vi måste reda ut för att kunna göra korrekta jämförelser över hur kommunerna lyckas.

Vad skulle en sådan statistik betyda för miljöarbetet menar du?

– Jag tror det skulle vara en väldig sporre för kommunerna att förbättra sig om det finns ett underlag som gör det möjligt att jämföra sig systematiskt, säger Gunnar Hedberg.

Under veckan arrangeras mängder med föreläsningar och seminarier om klimat och miljö och de enskilda länderna har egna montrar där de berättar om vad de gör för att motverka växthuseffekten. Norden hade en gemensam monter där produktionen av förnyelsebara energikällor och vindkraft, vattenkraft och solceller visades upp. Även olika sorters IT-lösningar för att reglera elanvändning och elproduktion lyftes fram.

Gunnar Hedberg upplevde stämningen som överlag optimistisk. Vi måste, vi kan och vi vill, var ett sorts ledord. Det som gjorde mest intryck var den situation som flera så kallade havsstater brottas med. De hotas på grund av den höjning av havsnivån som sker på grund av klimatförändringen.

– Många insåg att inte heller vi i Norden går fria. Trots att vi har en landhöjning så kommer den inte att kompensera för höjningen av havsnivån om 70 år i Mellansverige. I Skåne stiger redan nu havsnivån med ett par millimeter årligen.

När ska SKL:s klimatberedning vara klar med sitt arbete?

– Vi ska lägga fram våra förslag för hur vi tycker kommunerna bör arbeta med klimatåtgärder år 2017. Under nästa vecka ska vi gå igenom våra intryck från Parismötet, säger Gunnar Hedberg.

Fakta Bindande avtal viktigt

Mellan den 29 november och den 14 december samlas världens ledare i Paris för att förhandla fram ett globalt klimatavtal.

Syftet är att få till stånd ett rättsligt bindande avtal om minskade koldioxidutsläpp och ökade resurser till klimatanpassning.

De globala utsläppen av växthusgaser är idag den enskilt största drivkraften till klimatförändringarna. De slår hårt mot världens fattigaste länder.

Klimatförhandlingar har pågått i över 20 år men världens länder har inte lyckats komma överens om att avtal för hela planeten.

Det sista försöket gjordes vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn 2009.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om