Det är långt in på förmiddagen när Sigtunabygden besöker kolonilotten Anemonen och föreningsmedlemmar vattnar den törstande jorden.
För tre år sedan flyttades lotterna från Märsta stationsområde till Steningedalen. Ingen av medlemmarna Sigtunabygden pratar med saknar tågtrafiken och samtliga är nöjda med lugnet i det nya området. Men jorden är hård och tidigare obrukad.
Lerjord tar år att få odlingsbar och de som blivit flyttade från stationsområdets livgivande svartjord börjar tröttna på det hårda arbetet.
– Varken grönsaker eller blommor överlever. Vi höjer och höjer odlingsbäddarna och blandar i gödsel och annat, jag blandar och blandar, men på tre år har det inte blivit bättre, säger Fouad Georges.
Han är uppenbart trött på odlandet eller på att det inte ger skörd. Han säger att han själv köpt tre egna lastbilslass med jord och gödsel förutom dem kommunen kom med första året. Han skulle behöva höja odlingsbäddarna mer, mycket mer, men han har inte råd.
Även den nyblivna ordförande Eero Palenius är trött på det hårda arbetet som flytten från stationsområdet har inneburit.
–Det var bara sumpmark när vi kom hit. Vi har fått börja om från början. Kommunen lovade att dränera och de lovade att komma med fyllnadsjord eftersom odlingarna ligger under vatten på våren, säger han.
Ulf Sävström, produktionschef på stadsbyggnadskontoret i Sigtuna kommun menar att de gjort vad de förväntas göra. De har enligt Sävström fyllt på med jord innan medlemmarna kom dit och, som en extra åtgärd, kört dit mer jord till dem som önskat. Dränering har, enligt Sävström aldrig utlovats, enbart diskuterats.
–Vi har avslutat vårt arbete där. Som medlem får man en befintlig lott som man förutsätts ta hand om och ja, det krävs en hel del, säger Ulf Sävström, produktionschef på stadsbyggnadskontoret i Sigtuna kommun.