De amerikanska historikerna Carmen Reinhardt och Kenneth Rogoff undersökte så sent som för två år sedan de finansiella kriserna från 1400-talets England till i dag. Deras resultat visar att det är mycket vanligt att länder tvingats ställa in betalningarna. Sedan början av 1800-talet har de funnit flera cykler där länder haft problem att klara sina lån.
Den första kom efter Napoleonkrigen. Den andra mellan 1820-1840 - då hade hälften av världens länder problem med betalningarna. Den tredje perioden kom decennierna efter 1870 och den fjärde efter depressionen på 30-talet, under krigsåren och fram till 1950. En femte cykel kom decennierna före millennieskiftet.
– Carmen Reinhardt och Kenneth Rogoff forskning visar tydligt att det som Grekland genomlider nu är återkommande fenomen i historien. Under både 1800 och 1900-talen har det varit vanligt att länder kommit i akut ekonomisk kris. Ofta i samband med krig har många haft svårt att betala sina skulder, säger Jan Ottosson professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.
Det har krävts ganska lång tid för länderna att återhämta sig.
– Speciellt gäller det länder som tidigare haft ekonomiska problem och tvingats ställa in betalningarna.
Krisen i Grekland är dock lite annorlunda än andra i och med att landet är en del av en ekonomisk monetär union, EMU.
– I de tidigare kriserna har man sett tydliga spridningseffekter med följdverkningar i det finansiella systemet. Nu vet vi inte riktigt hur problemen kommer att sprida sig, vilket förlopp det tar. Mycket beror på hur politikerna kan hantera krisen, säger Jan Ottosson.
Vad tror du händer?
– Det beror på vad politikerna kan tvingas göra. En risk är att det blir politisk instabilitet när nedskärningar och omstruktureringar ska genomföras. Det kan bli stora påfrestningar på unionen och det är en fara. En rad länder har ju problem, även såna som Belgien och Italien som man inte hör så mycket om.
För att komma på fötter igen har de länder som inte kan betala försökt få bättre villkor på sina lån. Ofta har långivarna tvingats sänka räntorna, skrivit ned eller förlängt återbetalningstiden för lånen. Precis som många anser att Greklands långivare måste göra för att dämpa effekterna av krisen.
Inte ovanligt med panka länder
Att ett land inte kan betala sina lån är inte alls ovanligt i historien. Problemen har gått i cykler och tidvis involverat många länder. I början av 1800-talet hade halva världen problem med att betala sina lån.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!