Integration en fråga för alla

Integrationsfrågor handlar inte bara om invandrare utan även om hur alla människor, gamla och unga, ska leva bättre tillsammans. Det slog flera deltagare fast när det på torsdagen var dags att summera vad som hänt med integrationen under de senaste tio åren.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2011-11-17 14:16

Hur mycket har hänt sedan 1999? Det frågade sig arrangörerna bakom Integrationsdagen som skulle ses som något av en uppföljare av det stormöte som hölls i Folkets hus 21 april 1999. Då deltog över 200 personer i heldagen på Folkets hus.

I Gottsunda kyrka samlades på torsdagen cirka 100 representanter från föreningslivet och kommunen. Även representanter för riksdag och regering fanns på plats för att diskutera vad som har blivit bättre. Men några givna svar fanns inte när deltagarna skulle utvärdera de fem visioner som fastställdes vid mötet 1999. Dessa handlade om att ha en trygg och självvald boendemiljö, meningsfull fritid för barn och en kommun där alla är behövda och delar makt och ansvar.

Vision nummer tre löd: ”Vi vill ha en kommun som är fri från rasism och diskriminering”.
– Det har blivit bättre. Kommun och samhälle har blivit mer medveten om diskriminering och vi ser att själva ärendehanteringen av diskrimineringsfrågor har gått ner, sa Svante Forslund, ordförande i Uppsala föreningsråd.
Han tycker att integrationsfrågan fått ett vidare begrepp i dag.
– Det var tidigare ett för stort fokus på invandrarproblem, men integration handlar numera även om skillnader i en stad, i ett land och mellan gammal och ung.
Att torsdagens möte var lokaliserat till en lokal i Gottsunda var en tillfällighet, förklarade han. Dessutom finns ju inte Folkets hus i centrum längre.

Riksdagsledamoten Ismail Kamil (FP), som var med både vid mötet 1999 och på torsdagen, tycker att integrationsarbetet gått framåt. Han anser att det beror på lokala överenskommelser mellan bland andra kommun, polis och socialtjänst.
– Lokala problem ska lösas lokalt och för det krävs samarbeten mellan olika aktörer lokalt. Vi har ju till exempel fältassistenter som jobbar med polisen för att stoppat att fler rekryteras till brottsliga gäng.

Äldreombudsmannen Karin Udenius anser att även andra grupper i samhället, till exempel äldre svenskar kan behöva integreras.
– Vi är väldigt uppdelade i olika grupper i samhället. Vi ska inte vara så fyrkantiga. Vi borde bygga fler äldreboenden bredvid skolor.

Sirous Azarmi som kom till Sverige för 35 år sedan, tycker att Sverige har blivit ett öppnare land gentemot invandrare. Han tycker att det borde ordnas fler möten av det slag som hölls på torsdagen.
– Integration handlar inte om bara om invandare. Svenskar måste också öppna sina armar och ta emot dem. Då blir det lättare för oss att vara en del av samhället.

Mötet arrangerades av Integrationsutskottet, Uppsala föreningsråd och Sveriges föreningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om