Intern kritik mot SLU-direktören

Universitetsdirektören på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, Ulf Heyman får kritik för sin ledarstil i en revisionsrapport.  Ett otydligt ledarskap riskerar att skapa osäkerhet i organisationen, enligt rapporten.

Uppsala2010-11-05 07:53

Ett otydligt och inkonsekvent ledarskap som skapar osäkerhet hos de anställda, och som gör att chefer ibland inte vågar fatta beslut. Så ser kritiken mot SLU:s universitetsdirektör Ulf Heyman ut i den rapport som revisionsbyrån KPMG gjort på uppdrag av SLU:s internrevision
Från fackligt håll känner man kritiken mot Ulf Heyman sedan länge. Kritiken är allvarlig menar man, och i förlängningen kommer forskningen och utbildningen att drabbas om stödfunktionerna inte fungerar så bra som de borde. Därför är facket nöjt med att problemen nu finns på dagordningen. SLU:s styrelse behandlade rapporten i onsdags.
– Det blev en lång diskussion och saker kom fram som jag inte tror att rektor eller styrelsen kände till tidigare. Kritiken viftades verkligen inte bort, säger Lasse Lundqvist, Sacorådets ordförande.

En del av problembeskrivningen går ut på att universitetsdirektören Ulf Heyman inte fattar beslut enligt regelverken.
– Han kliver förbi regelverket, och sådant skapar stora osäkerheter. Om medarbetarna förväntas följa reglerna och den delegationsordning som är beslutad måste direktören också göra det, säger han
Rapportern är tillkommen på initiativ av SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse, som säger att hon tar allvarligt på kritiken, men att hon har fullt förtroende för sin universitetsdirektör.
– Ulf Heyman är kompetent och jag är mycket nöjd med honom. Men det finns områden där vi måste bli tydligare med vad som gäller, säger Lisa Sennerby Forsse, som fått styrelsens uppdrag att till nästa styrelsemöte ta fram förslag på åtgärder.

Ulf Heyman själv påpekar att revisionsrapporter sällan ger beröm utan görs för att hitta förbättringsområden.
– Jag får ta de synpunkter som finns på min ledarstil på allvar och göra något åt det. Samtidigt tror jag att otydligheter i organisationer och en viss rädsla för att gör fel finns i alla organisationer, och att det finns många skäl till det, säger han.
Den rapport som hamnade på styrelsens bord är en omarbetad version. UNT har tagit del av tidigare utkast där kritiken är mer framträdande och där fler kritiska synpunkter från personalen finns. Men att rapporten slipats till i efterhand är inte konstigt, menar Inga Astorsdotter, chef för SLU:s internrevision.
– Man tydliggör saker under resans gång, det sker korrigeringar efter att kompletterade information tagits fram, säger hon.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om