Internationella dagen mot rasism

På lördagen, är det den inter­nationella dagen mot rasism. Därför hade Kitimbwa Sabuni, ordförande för Afro­svenskarnas Riksförbund, bjudits till Fyrisborg i Uppsala.

Foto: Kattis Strömgren

Uppsala2009-03-21 09:00
Fredagens föreläsning för kommunanställda handlade om vithet och rasistiska strukturer i Sverige.
- I USA har de börjat åskådliggöra hur rasism påverkar samhället, säger Kitimbwa Sabuni. Nu talar man om vit som hudfärg. Vithet är inte längre normen i samhället. I Sverige har vi inget sådant samtal.
Det är omöjligt att se rasism som ett samhällsproblem innan vi har satt ord på det, menar Kitim­bwa Sabuni. Vithet är en norm och en maktposition och allt som sticker ut från normen är kons­tigt. Den vita majoriteten får tillgång till ett tryggt liv och ett rätts­väsende som förstår deras problem. Den vita majoriteten håller tyst om det existerande problemet.
- Det kanske inte är så kons­tigt, eftersom man är sig själv närmast.

Man kanske inte kan komma ifrån att använda metoder som positiv särbehandling, samma fördelning bland maktpositioner, arbetsplatser och utbildning som i samhället i övrigt.
- De negativa till positiv särbehandling säger att man inte ska rätta till en orättvisa med en annan. Eftersom det är ett laddat ord, kan man välja att kalla det för något annat, kanske aktiva åtgärder mot negativ särbehandling.

Vad är det som får dig att ­engagera dig?- Att leva är att engagera sig. Jag lever i ett privilegierat samhälle, men för bara 150 år sedan skeppades mina förfäder till bomullsplantagen. Det upphörde bara av motstånd och engagemang - det är min plikt att engagera mig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om