Internetsajter om bröstcancer kritiseras

Inte en enda svenskspråkig webbsida med information om bröstcancer lever fullt ut upp till EU:s kvalitetskrav för medicinsk information. Bara en fjärdedel av webbsidorna kan anses lämpliga att använda av patienter med bröstcancer.

Uppsala2004-10-08 00:00
Det framgår av den första utvärderingen av kvaliteten på webbsidor som innehåller medicinsk information på svenska om bröstcancer.
- Det står klart att mycket återstår att göra innan internet kan bli en värdefull, tillförlitlig och aktuell källa till svenskspråkig information om bröstcancer för både lekmän och vårdpersonal, säger Elisabeth Nilsson-Ihrfelt, doktorand vid Psykologiska institutionen, Uppsala universitet.
Hon är en av de ansvariga för utvärderingen, som genomförts i samarbete med cancerläkare vid flera sjukhus i Mellansverige.
Samtliga 29 svenskspråkiga webbsidor från företag, myndigheter, universitet och ideella organisationer som innehållit medicinsk information om bröstcancer har granskats.

Inga sidor klarade kraven
Ingen av dem, inte ens Cancerfondens eller Socialstyrelsens webbsidor, uppfyllde EU-kommissionens alla kriterier för hur medicinsk information på nätet bör vara utformad.
- De vanligaste bristerna var otillräckliga uppgifter om vilka som skrivit och faktagranskat informationen. Andra brister var otydliga uppgifter om vilken målgrupp sidan vände sig till, vem som finansierade den och i något fall till och med vem som stod bakom den, säger Elisabeth Nilsson-Ihrfelt.
Men också kvaliteten på och bredden i den medicinska informationen på webbsidorna varierade kraftigt.
I några fall upptäcktes grova faktafel, som att man kan få bröstcancer av att vara vänsterhänt eller av att använda en för liten, nyinköpt otvättad behå. Också informationen om så kallad alternativ medicin innehöll ibland tveksamma uppgifter.

På för hög nivå
- I några fall var informationen visserligen helt korrekt, men på en alldeles för hög nivå för att kunna anses vara lämplig för lekmän och patienter. Det gällde till exempel webbsidor som presenterade vårdprogram för bröstcancer, säger Elisabeth Nilsson-Ihrfelt.
På 13 av de 29 granskade sidorna fick den medicinska informationen betyget "olämplig" eller "mycket olämplig" som informationskälla för patienter med bröstcancer. Omvänt hade bara sju så bra och lättillgänglig information att den ansågs lämplig för cancerpatienter.
Dit hörde landstingens och Apotekets webbsida Infomedica liksom Cancerfondens och Socialstyrelsens webbsidor.

Läs kritiskt
- Vår granskning visar att information om bröstcancer på Internet bör läsas med ett kritiskt öga. Ett tips är att alltid ställa frågan om den som utformat informationen är trovärdig. Framgår inte detta tydligt finns skäl att vara misstänksam, säger Elisabeth Nilsson-Ihrfelt.
Granskningen av kvaliteten på svenskspråkig information om bröstcancer på internet pub­liceras i det nya numret av facktidskriften The Breast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om