Invigning får kungligt besök

Kungen, prins Carl Philip och landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Alla kommer när Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, inviger sin nya forsknings- och utbildningsbondgård i Lövsta, i nästa vecka.

SLU:s Nationella forskningscentrum för lantbrukets djur i Lövsta. Utsikt över anläggningen.

SLU:s Nationella forskningscentrum för lantbrukets djur i Lövsta. Utsikt över anläggningen.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2012-05-15 15:01

Anläggningen ska vara Europas modernaste, men byggprocessen har varit utmanande.

Att döma av kaffemaskinerna och de sterila lokalerna befinner vi oss i vilken nyinredd svensk kontorsmiljö som helst. Men det är något som inte stämmer. Det luktar bondgård. Tittar vi ut genom panoramafönstret har vi också vad SLU kallar för Europas modernaste kostall framför fötterna.
Ungefär i mitten av lokalen finns ett inglasat bås, men inte för korna utan för människorna. Det är kontrollrummet.
– Vi här sju datorer där inne, och det lär bli någon till. I dag är allt så mekaniserat och det finns knappt en knapp på väggen att slå av och på apparaterna med längre. Det finns ingen så här mekaniserad anläggning i världen vad jag känner till, säger Mats Pehrson, driftschef för Lövsta, eller Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur som det officiellt heter.

Tillsammans med de 300 korna därnere står ett gäng veterinärstudenter som har undervisning. Det är bara forskarna som saknas, med dem hade bilden av Lövsta varit komplett med djur, personal, studenter, forskare och stort intresse utifrån, i form av UNT:s besök. Det är för att bättre tillgodose alla dessa gruppers speciella behov som Lövsta har byggts.
– Vår tidigare anläggning Kungsängen var närmare 40 år gammal. Här finns helt andra möjligheter, inte minst för att ta emot större studentgrupper, säger Mats Pehrsson.

Efter år av diskussioner, utredningar, tillståndsansökningar och överklaganden från grannar togs första spadtaget 2009, med en barnaglad landsbygdsminister Eskil Erlandsson bakom spakarna i grävmaskinen. Efter det har rapporterna i medierna mest handlat om kor som farit illa i sina nya stallar, om fördyringar och om en tuff arbetsmiljö under startsträckan. Mats Pehrsson konstaterar att det är trist när saker inte går som planerat, men vill hellre tala om hur bra produktionen kommit i gång nu.
– När det gäller exempelvis korna ser det väldigt bra ut. Rikssnittet ligger på 9 500 kilo mjölk per ko och år, vi ligger nu på 11 150 kilo, det är extremt bra. Och det ger oss högre intäkter, vilket vi behöver för att täcka de högre kostnaderna.

Vi har gått tvärs över vägen till grisarna. Försöks- och undervisningssamordnaren Anna Wallenbeck förklarar hur det toppmoderna fodersystemet fungerar, som ger bättre möjligheter för forskarna att kontrollera fodret och göra studier. En annan nyhet är slakteriet som SLU hyr ut till en entreprenör.
– Det är jättevärdefullt och ger oss möjlighet till individuell uppföljning på alla djur, hela vägen från kulting till kotlett, säger Anna Wallenbeck.
Personal och djur är alltså på plats och redo för den officiella invigningen av Lövsta. Nu är det bara högdjuren, kungligheterna och ministern, som saknas.

Fakta

Lövsta i siffror

Ungefär 30 anställda

300 kor och 300 rekryteringsdjur (rekrytering = kvigor som sedan blir mjölkkor)

Mjölkavkastningen är i snitt lite drygt 11 000 kg mjölk per år och ko

132 suggor av rasen Yorkshire.

Uppfödning 2 500–3 000 slaktgrisar per år

2 Fågelstallar för i forskning, ett för värphöns och ett för slakthöns

370 miljoner kronor beräknas kostnaden bli. Initialt talades om 300 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om