Involverar patienterna i vården

Sjuksköterskorna Nina Wallin och Liselott Pettersson fick pris för en metod som involverar patienterna i vården. Nu sprids deras idéer över landet som en följd av en ny patientlag.

Överlämning. Nina Wallin (till vänster), sjuksköterska, lämnar övert till Karin Lindahl, undersköterska, och Liselott Pettersson, sjuksköterska, i nästa skift. 11-årige Hjalmar lyssnar tillsammans med föräldrarna Anne och Henrik Lindmark.

Överlämning. Nina Wallin (till vänster), sjuksköterska, lämnar övert till Karin Lindahl, undersköterska, och Liselott Pettersson, sjuksköterska, i nästa skift. 11-årige Hjalmar lyssnar tillsammans med föräldrarna Anne och Henrik Lindmark.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-01-20 07:05

Överlämningen vid skiftbyten för personalen sker nu tillsammans med patienter och anhöriga. Avdelningshefen vid barnonkologen vid Akademiska barnsjukhuset fick höra talas om metoden på en konferens redan 2005. Då var man inte redo för de förändringar det innebar. Men 2010 började man med så kallad bedside handover, patientcentrerad rapport, på avdelningen för barnonkologi. Efter det har Nina Wallin och Liselott Persson, som ansvarat för projektet, berättat om det vid flera sjukhus i landet.

– När de skulle starta ett forskningsprojekt om metoden vid Karolinska sjukhuset var vår uppsats det enda som fanns skrivet om det i Sverige, och vi fick åka dit och dela med oss av våra erfarenheter, säger Nina Wallin.

Som ett erkännande fick Nina Wallin och Liselott Pettersson pris för bästa utvecklingsposter av Svenska Sjuksköterskeföreningen i november i fjol.

Egentligen kan det låta självklart att patienter och anhöriga ska få fortlöpande information. Men det kräver tid och nya strukturerade metoder och ett tydligt stöd från ledningen på avdelningen. Det är många gamla vanor som kan behöva brytas.

– En del sjuksköterskor kan känna scenskräck av att stå och direktrapportera inför patienterna. Och de behöver stöd, säger Liselott Pettersson.

Den nya patientlag som införs i år innebär ökade krav på patientmedverkan. Och då blir det här ett naturligt arbetssätt. Det har gjort att intresset ökat kraftigt för den patientcentrerade rapporten.

I samband med att en ny generation, som självklart söker information via internet, kommit in i vården som anhöriga ökar också kraven på att involveras i behandlingen.

– Många är uppgooglade när de kommer hit. Och de kommer inte att finna sig i att vården styr över deras huvuden, säger Nina Wallin.

En positiv bieffekt är också att anhöriga lättare kan involveras i omvårdnaden, om de vill. På barnonkologen kan det handla om att vissa patienter behöver en noggrann dagbok över allt de äter och dricker, redovisat på milliliternivå. Och här kan föräldrarna hjälpa till.

När vi besöker avdelningen träffar vi Hjalmar Lindmark, 11 år, som är på ett av sina återbesök efter en benmärgstransplantation. Föräldrarna Henrik och Anne Lindmark säger att det fungerat bra med den patientcentrerade rapporten.

– Det är bra att det inte blir några missförstånd i kommunikationen, säger Henrik Lindmark.

Bedside handover Överlämning tillsammans med patienten

I korthet innebär det att överlämning mellan sjuksköterskor och undersköterskor vid skiftbyten sker tillsammans med patienten.

Den sjuksköterska som ska gå av sitt skift lämnar då över information som är relevant för det närmaste dygnets omvårdnad till den sjuksköterska och undersköterska som börjar sitt arbetspass. Med sig har man en bärbar dator där de bland annat har tillgång till patientens journal.

Det är också ett tillfälle för patient och anhöriga att få information och bli delaktiga i behandlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om