Isbrytarna får allt mindre att göra
En varm höst följd av en varm vinter har gjort att isläggningen på Östersjön nu i mitten av januari är extremt sen. Det är redan för sent på säsongen för att isvolymen skall kunna bli som vid en vanlig vinter.
En allt mindre vanlig syn i skärgården.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Att vädret håller på att bli annorlunda är de flesta medvetna om. Här i Uppland talas det om de "skånska vintrar" som väntar, med en medeltemperatur som stiger någon grad.
I framtiden blir det också mer nederbörd på vintrarna, fast då i form av regn. Och december månads lågtryck talar sitt tydliga språk. De blockerade solen såpass att regionen Uppsala-Stockholm bara fick ynka 25 soltimmar i december, att jämföra med snittet 33 timmar. Visserligen väntas somrarna bli något torrare än i dag, men räknat över hela året kommer mer nederbörd att falla.
Ofta pekas koloxidutsläppen ut som den främsta orsaken till klimatförändringen, men det är inte säkert att människans koloxidutsläpp ligger bakom alla förändringar i vädret, anser Torbjörn Grafström.
- Det är en lite känslig fråga, för det finns även långsiktiga förändringar belagda vad gäller koloxidhalter, och detta långt innan vi började använda fossila bränslen, säger han.
En påtaglig förändring är däremot den minskade isläggningen, som på Östersjön är 3 veckor sen, vilket av SMHI betraktas som "extremt".
För andra året i rad har inga isbrytare varit i tjänst innan nyår. Det har inte hänt sedan början av 1970-talet, då regeringen beslutade att Norrlandshamnarna skulle vara öppna för handelsflottan hela vintern igenom. Först förra helgen utförde isbrytaren Ale årets första uppdrag, i Karlsborg i nordligaste Bottenviken, berättar Torbjörn Grafström.
- Vi har sett en tydlig trend att isvintrarna blivit lindrigare. Tidigare har det rört sig om cykliska skeenden, med toppar som till exempel de kalla krigsvintrarna 1940-42 och vintrarna 1985-87. Men isutbredningen de senaste 20 åren har varit betydligt mindre än perioderna innan, vilket i förlängningen tyder på ökade koloxidutsläpp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!