I helgen har han och några andra svävarpiloter från Sjöräddningssällskapet observerat många dåligt utrustade fotgängare på Ekolns is.
– Folk ser att solen skiner och ger sig ut på isen. Ser de att andra går på isen så tänker de att den håller även för dem och ger sig ut med familjen utan vare sig kunskap eller utrustning, säger Jonas Ettemo som vill varna för att redan gå ut på Ekolns is.
Enligt honom är isen på Ekoln knappt bärig än. Utanför inloppet till Upsala Segelsällskap uppmättes isen till knappt 5 centimeter i helgen. Både i strömfåran vid Alnäs och på mellersta Ekoln var den knappt 2 centimeter.
– Det är definitivt för tunt för en söndagspromenad med familjen, säger Jonas Ettemo.
Hur vet man om isen håller?
– Ett bra sätt att testa isens bärighet är att pika, hugga eller borra ett hål. Om du står gränsle över hålet och vatten tränger upp ska du inte gå ut på isen förutsatt att du inte är en fiskare med flytoverall eller en erfaren skridskoåkare med ryggsäck och vattentätt packat ombyte. Man ska också kolla om isen ser annorlunda ut eller låter annorlunda, säger Jonas Ettemo.
Han påpekar att just i år la sig isen ungefär tre veckor senare än normalt, vilket gjort att den är tunnare än vanligt.
Finns det inga säkra isar?
– Nej, inte om man inte är van och har rätt utrustning med sig. Men det finns plogade banor som är säkra att vara på. Exempelvis i Fjällnora, i Björklinge och på Dalkarlskärret i Hammarskog finns plogade banor, säger Jonas Ettemo.