"Islamiska arvsrätt diskriminerar kvinnor"

Hedersproblematik. - Vems rätt vill man värna när man säger att man vill ta kulturell hänsyn? Det är helt klart att islamisk arvsätt diskriminerar kvinnor.

Uppsala2010-01-20 06:03
Det säger Mariet Ghadimi på organisationen Tjejers rätt i samhället, Tris.

Tris är en organsiation i Uppsala som hjälper kvinnor bland annat med hedersproblematik. Bland organisationen grundare finns systrarna Mariet och Talin Ghadimi. De känner inte till Mosa Sayeds avhandling om arvsrätt, men är väl förtrogna med diskussionen om hur man ska hantera olikheter i länders lagstiftning vid dubbelt medborgarskap eller när medborgarlandet är ett annat än Sverige.
- Ska man införa sharialagar i Sverige också i mångkulturens namn? Det blir min spontana fråga när jag hör det här, säger Talin Ghadimi.
- Det här är en kontroversiell och väldigt svår fråga, och det är utmanande men bra att någon nu tar upp den, säger Mariet Ghadimi.

Hon instämmer i att man måste ta hänsyn till ursprungsland, så länge det inte kränker svenska principer.
- Men att kvinnor enligt lag skulle få mindre i arv än män strider mot sådana svenska principer och är närmast provocerande, säger Mariet Ghadimi.
Precis som Mosa Sayed spår hon att den här typen av frågor kommer att bli vanligare.
- Då behövs starka principer att utgå ifrån. Och tar man mångkulturell hänsyn blir det ofta männen som gynnas, som i arvsrätten. Sverige måste värna kvinnor och barns rätt, säger hon.

Islamologen Jan Hjärpe har varit Mosa Sayeds biträdande handledare. Enligt honom är avhandling en välkommen beskrivande studie som framförallt analyserar rättsläget.
- Det här har funnits i den juridiska debatten i decennier, men det här är den första avhandlingen. Det kommer säkert fler, frågan är viktig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om