Det väntade utbrottet är av en art som förekommer regelbundet på den stora glaciären Vatnjökull på Island. Senast var 2004. Orsaken är att värmen från den vulkaniska aktiviteten i marken under Vatnjökull långsamt smälter glaciärens is. Under några år byggs en stor vattensamling upp som lyfter glaciären. På isländska kallas en sådan för Grimsvötn. Till slut bryter vattnet igenom och forsar ut.
– Då ökar trycket på vulkanerna under och det kan framkalla ett utbrott. Det håller på att hända nu. Det finns 50 procents risk att det blir ett utbrott inom de närmaste dagarna, säger Reynir Bödvarsson som är föreståndare för Institutionen för geovetenskap i Uppsala.
Hur kraftigt utbrott det kan handla om är svårt att säga. Utbrotten 1994 och 1996 var inte särskilt kraftiga. De håller dessutom bara i sig under någon vecka eller några dagar.
– Risken för att vulkanen ska spruta ut aska som vid utbrottet under Eyjafjallajökull är liten. Oftast kommer bara lava, säger Reynir Bödvarsson.
Så de som ska ut och flyga behöver inte oroa sig den här gången?
– Nej, jag bedömer det som osannolikt att det här kommer att vålla några störningar. Men man ska inte helt utesluta möjligheten. Vulkaner är nyckfulla och kan bete sig på olika sätt vid olika tidpunkter, säger Reynir Bödvarsson.
Island kan få nytt vulkanutbrott
Ett nytt vulkanutbrott kan vara förestående på Island redan de kommande dagarna. Den här gången är dock risken för att ett nytt askmoln ska störa flygtrafiken liten.
Eyjafjallajökull under det stora utbrottet i som lamslog flygtrafiken i våras.
Foto: Arnar Thorisson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!