Det framgår av en internationell studie, som publiceras i den ledande vetenskapstidskriften Science.
– Överraskande nog orsakades infektionen av en bakteriestam som har asiatisk ursprung. Det ger en delvis ny bild av hur den tidiga migrationen i Europa har sett ut, säger professor Lars Engstrand vid Karolionska institutet, som är en av forskarna bakom studien.
I studien har forskarna med superavancerad ny genteknik undersökt prover tagna från mag-tarmkanalen i Ötzis under årtusendena i glaciäris bevarade kropp. I prover från hans magsäck påträffades tillräckligt mycket bevarat dna från magsårsbakterien Helicobacter pylori att bakteriens arvsmassa kunnat rekonstrueras.
Den stam av bakterien som infekterade Ötzis magsäck visade sig innehålla genen för ett ämne som orsakar inflammation i magslemhinnan.
– Så även om bakterien inte orsakat något riktigt magsår hos Ötzi kan han nog ändå ha känt av besvär från en inflammation i magslemhinnan vid tidpunkten när han dog, säger Lars Engstrand.
Att Ötzi var infekterad av Helicobacter pylori var inte någon överraskning. Den bakterien har förmodligen hängt med mänskligheten under hela dess historia. Under årtusendenas gång har den hunnit genomgå många genetiska förändringar som lett till att det i dag finns ett flertal olika stammar av den.
– Eftersom människan är det enda djur som infekteras av Helicobacter pylori kan de olika bakteriestammarna ge ett slags genetiskt fingeravtryck av människors migration under årtusendenas gång, säger Lars Engstrand.
Forskarnas analys visar att den bakteriestam som infekterade Ötzi har stora likheter med de Helicobacter pylori-stammar som är vanliga hos dagens europeer, med undantag för en "nordafrikansk" dna-komponent som brukar finnas i dem. Ötzis magsårsbakterier hade mer genetiska likheter med bakteriestammar som tros ha uppkommit i Indien.
– Det är viktigt att påpeka att vi har undersökt magsårsbakterier från en enda person. Men om Ötzi är representativ även för andra människor i Syd- och Mellaneuropa vid den tiden innebär avsaknaden av den nordafrikanska komponenten i hans magsårsbakterier att migrationen från Nordafrika till Europa sannolikt startade först efter den så kallade kopparåldern, vilket är en senare tidpunkt än vad man tidigare har trott, säger Lars Engstrand.