IT-eleverna tror på en ljusnande framtid
De låter som rena reklamfilmen, eleverna på Uppsalas nya IT-gymnasium, när de ska beskriva sin skola. Liksom rektor och lärare tror de på en framtid i en bransch som under senare tid mest skapat rubriker om kriser och rasande aktiekurser.
Marcus Bentzer och Vanja Blazevic gillar både skolan och varandra.
Foto: Henry Lundholm
— Det är läskigt trevligt här. Jag vet, det låter för bra för att vara sant. Men egentligen är det ännu bättre, säger Vanja Blazevic som också är elevkårsordförande.
Hon, Marcus Bentzer och Therese Hällsten närmast travar positiva omdömen på varandra. Alla känner alla, eleverna får vara med och bestämma, de får utforma sin egen utbildning. Och ja, visst finns det jolt-kola i läskedrycksautomaten. Alla datanördars favoritdryck.
Datanördar?
För visst kan de skämta om att de är lite datanördiga, det var ju dataintresset som lockade dem att söka ett program inriktat på IT, elektronik och naturvetenskap. I kursutbudet erbjuds till exempel programmering, databashantering och microprocessorteknik. Men självklart krävs också kärnämnen som engelska, matematik och svenska. Skillnaden är att datorn också under en lektion i svenska är ständigt närvarande. Varje elev har en egen bärbar dator och den används flitigt.
Men att datorn är ett lika självklart arbetsverktyg som papper och penna kräver också ansvar av eleverna. Datorn blir lätt ett distraherande inslag under lektionerna.
— Hittills i dag har jag beslagtagit två datorer eftersom eleverna spelade spel på lektionstid, säger Christine Johnson, utbildare i tyska. På IT-gymnasiet kallas de utbildare, inte lärare.
Projektarbeten
Medan eleverna talar sig varma för elevinflytande och den stora valfriheten mellan olika kurser, tycker både Christine Johnson och gymnasiets rektor Ulf Sjulander att det mest positiva ändå är arbetssättet.
— Vår pedagogiska modell heter problembaserat lärande. Det lär eleverna att arbeta i grupp och de får göra verklighetstrogna projektarbeten, säger Christine Johnson.
Men IT-branschen går ju så dåligt för tillfället. Inger ni inte eleverna falska förhoppningar om arbete i framtiden?
— Nej, personer som ha bra datakunskaper kommer alltid att vara attraktiva på arbetsmarknaden. Antalet datorer i samhället minskar ju inte, säger rektor Ulf Sjulander.
Tjejer behandlas som prinsessor
Det enda som han och Christine Johnson skulle vilja se annorlunda är könsfördelningen på skolan. Av 156 elever är bra 20-talet tjejer.
— Visst skulle det vara bra om programmet lockade fler tjejer, jag tror att många är rädda för att bli ensam tjej. Men vi som går här blir behandlade som prinsessor. Killarna har idolbilder av oss i skåpen, säger elevkårsordförande Vanja Blazevic med ett skratt.
FAKTA IT-gymnasiet
På onsdag nästa vecka invigs IT-gymnasiet i Uppsala med pompa och ståt.
I nuläget går 156 elever på IT-gymnasiet i Uppsala. Till hösten kommer ett gäng nya ettor och tills dess ska skolan också få större utrymme på Rapsvägen 8. Först 2004 är skolan fulltalig med mellan 400 och 450 elever.
När IT-gymnasiet ansökte om att få starta en friskola i Uppsala hade kommunen en del invändningar. Kommunen ansåg att gymnasiet krävde för hög ersättning. IT-gymnasiet hävdade att man anordnade ett elektronikprogram medan kommunen menade att skolan erbjöd det billigare teknikprogrammet. Både skolverket och länsrätten gick på IT-gymnasiets linje. Kammarrätten avslog kommunens överklagan.
IT-gymnasiet har även två skolor i Stockholmsområdet, i Kista/Rissne och i Södertörn, samt en skola i Göteborg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!