It-företag växer ur kostymen
It-företaget Hansoft har vuxit ur kontoret i Uppsala. Omsättningen har mångdubblas på kort tid och nu tvingas man leta efter nya lokaler. Men när verksamheten startade efter it-kraschen såg det inte så ljust ut.
Patric Palm
Foto: Rolf Hamilton
De första tre åren låg företaget i praktiken vilande och först 2005 kände de sig mogna att på allvar utveckla och marknadsföra produkten. Det var då som verksamheten egentligen började och sedan dess har allt skett i ett rasande tempo. Företaget har nu tolv anställda med sju olika nationaliteter, kommer att anställa ytterligare en handfull personer under 2009, och måste dessutom hitta nya lokaler.
För två veckor sedan tillkännagav Hansoft att man sålt programvara för satellitutveckling till Rymdbolaget. Att deras produkt skulle nå ut i rymden kunde nu 30-årige vd:n Patric Palm inte drömma om för fyra år sedan.
- Det är nästan löjligt. Det senaste året har omsättningen exploderat, säger Patric Palm.
Programvaran Hansoft används i lättrörliga, eller "agila", utvecklingsprojekt och det är inom spelbranschen som företaget har sina storkunder. Men Hansoft används också inom telekom, flygindustri och it.
Programmet underlättar projektledning genom att skapa en överblick av vad alla medarbetare ägnar sig åt, hur långt man har kommit i projektet och hur resurserna används. Projektets fortskridande dokumenteras med en egen databasteknik och presenteras som en stor "karta" som förändras i realtid.
I spelföretag som ofta arbetar i jätteprojekt med hundratals personer under flera års tid är det svårt att ha en överblick, och syftet med Hansoft är att ge projektledarna en bild av var någonstans projektet släpar efter, och om allokeringen av resurser behöver förändras.
- I stora projekt kan bilden Hansoft fångar kännas kaotisk, men verkligheten är kaotisk. Det är förstås viktigt att projektledaren får en korrekt beskrivning av hur man ligger till, och det är därför som det finns ett så stort intresse för produkten, säger Patric Palm.
När Patric Palm startade företaget tillsammans med vännerna Hans Andersson och Erik Olofsson hade it-bubblan spruckit och branschens glansdagar var förbi.
De hoppades på att den brittiska spelbranschen skulle vara mogen för Hansoft, och i mitten av 2006 gjorde Patric Palm ett par säljresor till England.
- Jag flög med lågprisflyg, bodde på soffor hemma hos bekanta eller på vandrarhem, reste tåg och buss runt hela England och försökte få möten med projektledare inom spelindustrin.
Det visade sig vara svårt att få in foten i dörren på de stora förlagen. Hansoft var okänt och oprövat och företagen drog öronen åt sig. Till slut lyckades Patric Palm boka ett möte med Eurocom, Storbritanniens största oberoende studio. På en restaurang i Darby ute på den engelska vischan gjordes affären upp, som innebar att Eurocom köpte Hansoftlicensen för ett jätteprojekt som omfattade 250 personer.
- Det blev det stora genombrottet. När Eurocom började använda Hansoft blev fler spelföretag intresserade.
2005 hade bolaget en omsättning på 38 000 kronor. 2007 var den fem miljoner kronor. Men det stora lyftet kom under 2008. Nu används programmet i mer än 20 länder.
Lågkonjunkturen har visserligen påverkat datorspelsbranschen, men i begränsad utsträckning.
- Man får mycket underhållning per krona med ett datorspel, därför är det inget man skär ned på i första hand om man behöver se över sina utgifter, säger Patric Palm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!