84-årige Erik har svåra hjärtproblem men vill ändå bo kvar i sitt hus på landet. För att slippa flytta till ett äldreboende är han uppkopplad mot en dator via ett elektroniskt armband. Börjar Eriks hjärta slå oregelbundet går en signal till sjukvården som genast söker kontakt med honom. Fallet är påhittat men rent tekniskt skulle det kunna gå till så här redan idag.
I vår planerar landstinget i Uppsala län att dra igång de första mer omfattande försöken med e-vård eller telemedicin som det också kallas. E-vård innebär att it används i kontakten mellan patienten och vården på ett helt annat sätt än idag.
– Jag tror att det här blir jättehett, säger Mia Pettersson, på landstingets it-avdelning i Uppsala.
Ett pionjärprojekt med e-vård på Akademiska sjukhuset gäller barn med hjärtklappning. För att kunna sätta in rätt åtgärder måste läkare undersöka barnen i samma stund som hjärtat börjar slå annorlunda.
I många fall skjutsas barnen in till sjukhuset när ett "anfall" börjar men när man väl kommer fram kan det ha upphört vilket leder till onödiga resor och hotellnätter.
I projektet med e-vård ska föräldrarna fästa elektroder på barnen när hjärtklappningen startar. Datan överförs via mobiltelefon till läkarna på Akademiska sjukhuset som då kan avläsa hur hjärtat fungerar och vad som behöver göras.
Ett annat projekt i startgroparna rör hjärtsviktspatienter i Enköping. Hemma ska de ha en särskild våg som automatiskt för in viktsiffrorna i patienternas elektroniska journaler.
Bakgrunden är att det finns en nära koppling mellan hjärtsvikt och vad en person väger. En viktuppgång på bara något kilo kan tyda på vätskeansamling i kroppen och då kan det behövas snabba åtgärder.
– En idé är att bygga in ett alarmsystem som meddelar vårdpersonalen om patientens vikt förändras för att avgöra till exempel om medicin behöver sättas in. I och med att vården får signaler i ett tidigt skede kan man undvika dyrare insatser längre fram, uppger Mia Pettersson.
Akademiska sjukhuset planerar att inrätta en särskild enhet för e-vård under 2015.
– Vi tror att det här är något som kommer att växa och vi vill övergå från att driva olika projekt till att ha en permanent och mer strukturerad verksamhet, säger sjukhusdirektör Lennart Persson.
Han tror att även kommunens äldreomsorg kommer att börja använda e-vård.
– Man kan tänka sig till exempel att personal på ett äldreboende kopplar upp sig mot en specialistläkare på sjukhuset som kan undersöka patienten via bildskärm.
Inger Ros, ordförande vid patientföreningen HjärtLung, tycker att e-vård innebär fördelar för såväl patienter som vården.
– Men man får se till så att inte mötet mellan patienten och läkaren försvinner. Man måste även tänka på att alla inte kan eller vill hantera apparater och datorer i hemmet.
Mia Pettersson på it-avdelningen betonar att det är helt frivilligt för patienterna att delta i e-vården och att den inte ska ersätta läkarbesöken.
– E-vård ska bara ses som ett komplement till den övriga sjukvården.
Landstingets it-chef Petter Könberg befarar att samhällets vårdkostnader håller på att bli så stora att det i framtiden kanske inte räcker att höja skatten.
– Många tror att e-vård är en betydande del av lösningen på problemet, säger han.