Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vill ha svar på hur det har gått med att säkerställa att patienter och vårdinrättningar får rätt dosläkemedel i rätt tid och till rätt adress. Det har varit problem med det sedan hanteringen lades ut på entreprenad. IVO har fått in ett 70-tal anmälningar mot om uteblivna leveranser och felaktigt innehåll i dospåsarna från leverantören Apotekstjänst Sverige AB
– Tidigare så skötte apoteket dosläkemedlen. De hade en monopolsituation. I övergången till en konkurrensutsatt marknad har vi fått problem. Apoteket satt ju på kunskapen om dosleveranserna. Men de värsta är över nu, säger Thomas Lundqvist, apotekare vid landstinget som arbetar med frågorna.
I dagsläget får de flesta sina läkemedel i tid och det är rätt medicin i påsarna.
– Hade du frågat mig i november förra året så hade jag svarat att läget var ansträngt. Nu är de allvarligaste bristerna avhjälpta. Men vissa individer kan fortfarande ha problem, säger Thomas Lundqvist.
Tidigare hade personal inom vården svårt att komma fram till Apotekstjänst när det var problem med leveranserna. Det har företaget åtgärdat. Idag är väntetiden bara några minuter.
– Vissa kom inte fram över huvud taget. Med en ny telefonväxel gör alla det.
Det här krånglet måste kostat landstinget mycket. Kommer ni att kräva skadestånd från företaget?
– Det får vi se. Vi är ju flera inblandade, totalt sju landsting men också delar av kommunen. Fokus nu är på att de här inte får upprepas. Målet är att se till att alla leveransuppgifter är korrekta så att medicinen kommer rätt, säger Thomas Lundqvist.
Har någon patient kommit till skada på grund av felaktigt eller uteblivit läkemedel?
– Nej. I de fall läkemedel saknats så har vi fått fram det med hjälp av budbilar och extra arbetsinsatser. Bara en dryg procent har drabbats. Men det är naturligtvis allvarligt för varje individ.
Ett arbete pågår nu för att säkerställa rutiner för hanteringen som ska fungera oavsett vilket företag som sköter den. Inom ett par går Apotekstjänst kontrakt ut och då ska en ny dosleverantör upphandlas igen.
Även Apotekstjänst får kritik från IVO som inte anser att Apotekstjänst har arbetat efter ett ledningssystem som utgår från att företaget är en del av hälso- och sjukvården när det gäller patientsäkerhet. Företaget ska också lämna in Lex-Maria anmälningar för de fall där avvikelser förekommit.