De är sex stycken. Gruppen bör inte vara för stor, alla ska få komma till tals även de som inte gör sin röst hörd i klassrumssammanhang. I vanliga fall brukar eleverna skriva förslag på ämnen och sen rösta fram vilken fråga som ska diskuteras. Eleverna har haft flera filosofiska samtal under vårterminen. Men i dag är det specialläraren, Karin Hallén Sehlin som valt samtalsämnet.
Hon sitter mitt i ringen och plockar fram en genomskinlig sten av glas. Det är talstenen. Den som har stenen i sin hand har också ordet. Och då får de övriga vara tysta.
Får man vara som man vill?
När eleverna fått dagens fråga ska de ta en tyst tankepaus innan de svarar. Marcus Donvill lutar hakan i händerna och ser fundersam ut. Men det är Vian Wadi Maou som först ber att få svara:
– Ja, det får man med kompisarna, men inte med föräldrarna, då är det de som bestämmer, säger hon.
Kevin Jansson håller med: Jo, man får vara som man vill.
Alltid? frågar Karin?
– Ja, det spelar inte jättestor roll vem man är med, säger Kevin.
– Ja, ofta kan man vara som man vill, men med föräldrarna får man tänka sig för lite, säger Zin Doyo.
– Men ibland får man vara som man vill med föräldrarna också, säger Marcus.
– Föräldrar och barn bestämmer tillsammans, säger Halima Begum.
– När föräldrarna är med får man bestämma lite, säger Dilan Bastug.
Får man vara som man vill om man känner för att vara dum? frågar Karin.
– Nej, man får inte vara dum, säger Vian.
– Om man är arg och vill slå någon, så får man inte vara som man vill, säger Kevin.
– Om man är dum får man inte vara som man vill, säger Dilan och ser sig runt i rummet.
Får man göra som man vill?
– Inte alltid, man får inte retas om den andra personen varit jättesnäll, säger Zin.
Får man bryta mot lagen? frågar Karin.
– Nej, det har vuxna bestämt, säger Vian.
Men i klassrummet då - får man vara som man vill där?
– Där får man inte riktigt vara som man vill. Men man borde tro mer på sig själv. Om någon annan gör en uppgift på ett sätt så ska man inte göra lika som de utan skriva som man själv vill. Resten kan man göra tillsammans, säger Zin.
För att komplicera frågorna slår Karin ihop de två: Kan man vara som man vill fast man inte får göra som man vill?
– Man kan göra det som någon säger åt en och samtidigt vara sig själv, säger Vian.
Vid tidigare samtal har de kommit fram till att det är polisen, föräldrar och Gud som bestämmer vem man är. Men också att det beror på hur hjärnan tänker och styr känslorna.
Eleverna tycker att det har varit roligt med filosofiska samtal.
– Ja, då får man säga vad man själv tycker. Det får man inte alltid, säger Vian och Dilan håller med.
– Ja, man får säga vad man vill och ingen har bestämt vad som är rätt eller fel, säger Kevin.
Det mest intressanta som de har diskuterat under terminen var ämnet, känslor av svek eller när de tog upp frågan om hur mycket klockan var när den uppfanns.
Filosofiska samtal har varit ett projekt under vårterminen med pengar från organisation Reach for change. Karin Hallén Sehlin fick idén efter en konferens på Södra teatern i Stockholm, där man har filosofiska samtal för skolelever. Tidigare i vår skrev vi på Leva om liknande samtal för vuxna. Filosofi ligger i tiden.
– Filosofiska samtal är en lek med tankar och en övning i att föreställa sig saker och göra sig inre bilder. Samtalen gör att man övar sig på språket och får en chans att sätta ord på sina känslor, säger Karin som är övertygad om att fantasin är viktigt att bejaka i skolans pedagogik. Den utvecklar både empatin och lärandet.
Hon är noga med att inte lägga ord i någons mun och att lyssna lika intresserat på allas svar. Under samtalen har hon märkt hur häftigt eleverna tycker det är att bli noga lyssnade på.
Vad vill du att eleverna ska få med sig?
– Kreativt tänkande och en förmåga att se möjliga lösningar. Det i sin tur kan leda till att de lär sig förstå andra elevers argument och känslor och att leva sig in i deras situation och tankar, säger Karin.
Genom att ta in andra perspektiv är tanken att eleverna ska föreställa sig situationer som är större än deras egen tillvaro. Och under vårens samtal har de redan kommit långt, de har gjort en tanketripp ut i universum.