Ja till bergtäkt i Vänge

Det blir en stor bergtäkt utanför Vänge. Det står klart sedan Mark- och miljööverdomstolen nu avgjort saken.

Ulla och Per-Anders Gustafsson bor allra närmast marken där det blir bergtäkt, ett par hundra meter ifrån. De tar emot domen med besvikelse.

– Man blir förbannad och besviken, säger Ulla Gustafsson.

Ulla och Per-Anders Gustafsson bor allra närmast marken där det blir bergtäkt, ett par hundra meter ifrån. De tar emot domen med besvikelse. – Man blir förbannad och besviken, säger Ulla Gustafsson.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2019-07-02 12:33

Efter nästan fyra år av prövningar kom så Mark- och mijööverdomstolens besked på tisdagsförmiddagen. Företaget Swerock får anlägga en bergtäkt vid Almby några kilometer öster Vänge, mot Stenhagen och Uppsala.

UNT:s reporter Niklas Skeri är på plats hos närmsta grannarna.

Ulla och Per-Anders Gustafsson bor allra närmast marken där det blir bergtäkt.  De tar emot domen med besvikelse.

- Man blir förbannad och besviken, säger Ulla Gustafsson.

- Luften går ur en nu och chansen att kunna gå vidare nu till Högsta domstolen känns liten. Men vi får prata med vår jurist som vi anlitat med andra närboende, säger Per-Anders Gustafsson.

Några andra som berörs mycket av täkten är Lasse och Elisabet Sandervig. De har 13 hästar på sin gård och oroar sig mycket för vad bergtäkten ska innebära för dem och för hästarna. Bergtäkten kommer att ligga 600 meter från gården.

- Hästarna kommer att vilja fly när de ska spränga berg. Vem kommer att vilja hyra in sig här hos oss? Och vad kommer vår gård vara värd?, säger Elisabet.

De upplever att domstolarna och företaget bakom planerna kört över människorna som drabbas i den här processen.

- Hundratals är emot, även kommunen, och det kommer att påverka elljusspår och promenadstråk, för ett företags vinnings skull, säger Lasse Sandervig.

Oron har gällt framförallt stora trafik- och bullerstörningar.

Bergtäkten ska enligt Peabägda Swerocks ansökan förse det växande Uppsala med stenkrossmaterial under 25 års tid.

LÄS MER: Slutstrid om bergtäkten i Vänge

Även Uppsala kommun har haft invändningar och överklagat tidigare tillstånd. Kommunen är dock inte mot en bergtäkt i sig utan mot hur verksamheten är planerad att utformas.

– Det är främst två saker vi har synpunkter på. Det ena är bullret. Det är en stor täkt och bullret kommer att bli betydande för de som bor i området om Swerock får igenom de villkor som de vill ha, sade Klara Ellström (MP) ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, tidigare i våras.

LÄS MER: Kommunen: "Täkten riskerar bli en krater"

Uppsala kommun har bland annat drivit att bergtäkten inte ska få vara i gång nattetid. Därtill har kommunen haft synpunkter på hur området ska återställas efter de planerade 25 åren. I sina yttranden har kommunstyrelsen också påpekat att täkten står i strid med översiktsplanen för utvecklingen av Vänge tätort och ett antal natur- och friluftsvärden i området.

LÄS MER: "Bergtäkt i Vänge känns otänkbart"

Totalt 12,5 miljoner ton berg under 25 års tid som ska användas inom exempelvis bygg- och anläggnings­industrin.

Det innebär 500 000 ton berg ett normalår som ska krossas och sorteras. 800 000 ton kan tas ut enstaka år.

Swerock vill dessutom bearbeta och mellanlagra i snitt 30 000 ton massor i täkten årligen och återvinna 25 000 ton massor för jordtillverkning årligen.

Dessutom vill Swerock hantera massor för anläggningsändamål på området, maximalt 300 000 ton om året.

Källa: Mark- och miljödomstolens dom från juni 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om