"Jag förbereder mig för att överleva och tar hand om mig själv"

I helgen avgörs vänsterpolitikern Emma Wallrups framtid i riksdagen. Trots trycket på att avgå tänker hon inte lämna sin plats och anklagar partiet för att ha en dålig kultur för konfliktlösningar.

Emma Wallrup (V) känner sig inte ensam. Människor hör av sig hela tiden. Men visst är det tufft, jag hoppas att andra inte ska behöva utsättas för sånt här, säger hon.

Emma Wallrup (V) känner sig inte ensam. Människor hör av sig hela tiden. Men visst är det tufft, jag hoppas att andra inte ska behöva utsättas för sånt här, säger hon.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2018-06-02 09:00

LÄS MER: Wallrup petad från riksdagslistan

Under söndagen håller Vänsterpartiets partidistrikt i Uppsala län en omröstning om Emma Wallrup ska stå kvar som första namn på partiets riksdagslista efter anklagelserna om mejltrakasserier mot partikamraten Jens Holm. Emma Wallrup förnekar anklagelserna och menar att hon utsatts för en negativ kampanj som gjort att delar av partiet nu ser henne som en belastning.

Hur förbereder du dig inför söndagens omröstning?

– Jag förbereder mig för att överleva och tar hand om mig själv. Det är tufft. Jag försöker tänka på alla människors lika värde och vila i det.

Vilket stöd har du?

– Det vet jag inte. Men jag kommer att kämpa för att vara kvar. Jag har fått mycket stöd och uppmuntrande kommentarer om att stå på mig. I provvalet i höstas fick jag 112 röstar av 200 möjliga. Sedan dess har vi haft ytterligare två möten där jag fått stöd, trots drevet som varit mot mig.

Under våren har Emma Wallrup skrivit en egen vitbok där hon bland annat anklagar partiets ledning för att ha gjort en partisk utredning kring hennes mejl och bara beaktat Jens Holms perspektiv. Partiet har uteslutit henne ur riksdagsgruppen, hon skriver att hon känner sig utfryst och mobbad. Sedan en tid har hon inte tillträde till partiets lokaler och är inte välkommen på de interna mötena.

Kan du vara kvar i ett parti som är emot dig på i stort sett alla plan?– Jag vill stanna kvar för att förändra hur partiet hanterar inre konflikter. Vänsterpartiet är bra. Det är konflikthanteringen som dålig. Det här handlar om en vanlig arbetskonflikt som blåsts upp. Man har gjort en höna av fjäder.

Många andra skulle hoppa av när förtroendet är så lågt.

– Det skulle inte falla mig in när jag inte gjort något fel. Jag är partiets kandidat tills partikonferensen sagt något annat.

Om det blir ett nej. Vad gör du då?

– Det får jag se. Det kommer att vara svårt att acceptera en sån kultur för att lösa konflikter som vänsterpartiet har just nu. Hade jag och Jens Holm fått partiets hjälp så hade vi kunnat lösa vår konflikt.

Vad har du skrivit i de här mejlen?

– Jag har sickat 5-15 mejltrådar om året till Jens Holm. De handlar bland annat om att jag har blivit undantryckt av honom från en miljögrupp som jag startat och jag vill hitta en lösning på det. Jag har inte fått någon respons, men jag har stått på mig. I stället har det utvecklats till ett drev mot mig. Jag är ingen person som vill sätta mig över andra för att nå en maktposition. Jag vill bara lösa konflikten. Men man har försökt osynliggöra mig.

Hur tror du den här historien har påverkat väljarnas förtroende för dig och partiet?

– Partiet har haft flera konflikter på senare tid, bland annat kring Lars Ohly. Även där har partiledningen visat på dålig förmåga att lösa konflikterna.

På vilket sätt då?

– Partiledningen har ökat klyftorna i konflikten både mellan mig och Jens Holm och konflikten kring Lars Ohly. De borde ha fört en dialog som löser och läker.

Vissa anser att du bara surfar på Metoo vågen för att få sympati?

– Nej. Det här handlar inte om grova övergrepp utan om mejl som jag skickat om hur det politiska arbetet fungerar.

Hade du kunnat göra det här på ett bättre sätt än du gjort?

– Jag skulle kunna ha gått tidigare till mina lokala företrädare och sökt stöd för att hantera konflikten och inte gjort det via mejl till Jens Holm och partiledningen.

Personligt Kort om konflikten

Emma

Wallrup

Ålder: 48 år.

Yrke: Biolog.

Familj: Kollektivboende.

Bor: I Svartbäcken i Uppsala.

Politisk karriär: Satt förra mandatperioden i kommunfullmäktige i Uppsala och var ersättare i kommunstyrelsen. Var ledamot i miljömålsberedningen på riksnivå.

Har också jobbat: Inom äldreomsorgen, på Naturskyddsföreningen Uppsala län och Svenska botaniska föreningen.

Förebild: Politikern Lena Sommestad (S).

Intressen: Botanik, musik och att vara med vänner

Grunden till konflikten mellan Emma Wallrup och partikollegan Jens Holm har pågått av och till seedan år 2012. Emma Wallrup anklagas av Jens Holm för trakasserier via mejl. Partiet har bland annat låtit göra en arbetsrättslig utredning om detta. Jens Holm har också polisanmält Emma Wallrup för ofredande efter att ha fått stora mängder mejl och sms, men åklagaren beslutade att inte inleda en förundersökning.

Emma Wallrup har en helt annan syn på vad som har skett och har i sin tur anlitat en egen jurist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om