Rektor Eva Åkessons närmaste man är prorektor Anders Malmberg, professor i samhällsgeografi. De valdes både under 2011 för att leda universitetet under de kommande fem åren, och det är Anders Malmberg som går in i Eva Åkessons ställe när det krävs.
Anders Malmberg är djupt bekymrad över läget vid universitetet.
– Vi är i en allvarlig situation, som föregåtts av ett olyckligt händelseförlopp. Från nu och framåt måste vi vara konkreta och sakliga i det här, säger han.
Han säger att han inte vill kritisera eller kommentera enskilda utan att det finns ett kollektivt ansvar för situationen, men han ger samtidigt rektor sitt stöd.
– I två år har jag haft ett nära och mycket gott samarbete med Eva Åkesson. Jag har fullt förtroende för henne. Det är mitt ingångsvärde i det här.
Vad gör du om Eva Åkesson tvingas bort?
– Det finns ett stort antal möjliga scenarier framför oss, och jag vill inte kommentera något sådant. Nu krävs saklighet.
I händelse av att rektor Eva Åkesson avsätts av regeringen eller väljer själv att sluta så fattar regeringen beslut om en tillförordnad rektor.
– Ingen automatik säger att det måste bli prorektorn. Jag är ställ företrädare så länge rektor är rektor. Men om det inte finns någon rektor ligger bollen hos regeringen.
UNT kunde igår avslöja försöken att förmå Eva Åkesson att lämna sin rektorspost genom att erbjuda henne möjlighet till nytt jobb. Efter kontakter under hösten med Utbildningsdepartementet och de tre vice rektorerna som nu krävt Eva Åkessons avgång, sökte Carola Lemne, ordförande i universitetets styrelse, upp Eva Åkesson i januari med ett erbjudande om tjänstledighet och möjlighet att kandidera till ett toppjobb inom FN-organet Unesco i Paris. Enligt uppgifter till UNT var planen att vaska fram ett nytt jobb åt Eva Åkesson.
Men att erbjudande om möjlighet att kandidera till FN-jobbet i Paris ska ses som ett sätt att övertyga Eva Åkesson att lämna Uppsala universitet tycker inte Carola Lemne man kan säga.
- Den tolkningen får andra göra. Jag har berättat att det fanns ett jobb att söka.
Har du förtroende för Eva Åkesson?
–Jag har förtroende för hela universitetets ledning.
Men varför berättade du om jobbet för henne?
– Det passade så bra med rektors meriter. Och regeringen har i andra sammanhang gjort klart att man vill ha svenska chefer på internationella toppjobb.
Enligt Carola Lemne var det Utbildningsdepartementet som uppmärksamma henne på det lediga FN-jobbet.
– Det har varit många samtal med departementet.
Men styrelsen inte informerades om kritiken mot Eva Åkesson förrän i februari, trots att Carola Lemne känt till den sedan oktober.
I gårdagens UNT framfördes hård kritik mot Carola Lemnes hantering av frågan. Kritiker menade att hon svikit sin styrelse när hon dröjt månader med att informera om kritiken mor rektor. Det tycker inte Carola Lemne att hon gjort.
– När jag och vice ordföranden tyckte det var läge fick alla informationen vid samma tillfälle. Jag har inte uppfattat att någon i styrelsen varit missnöjd med detta.
När Carola Lemne i våras tillträdde som ordförande för Uppsala universitets styrelse fick hon frågan i en intervju vad hon tappar lusten av. Svaret blev: dolda agendor. Men att hon eller andra haft någon dold agenda i den rasande ledningskonflikten förnekar hon.
Men du undanhöll ju kritiken från Eva Åkesson i flera månader, samtidigt som du förde samtal med Utbildningsdepartementet och vice rektorerna om den?
– Alla inblandade har gjort allt för att lösa den här konflikten.