Kan det verkligen finnas sådan här personer? Det är min tanke när jag promenerar Sjukhusvägen bort från Uppsala science park. Där har jag intervjuat Alkistis Skalkidou, professor i obstetrik och gynekologi, på kontoret vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa. Tvärs över vägen ligger Akademiska sjukhuset där hon är överläkare och undervisar på läkarlinjen.
På sina 42 år har Alkistis Skalkidou hunnit mycket. Hon växte upp i Grekland med föräldrar som var forskare. Efter grundskolan läste hon in gymnasiet på halva tiden på en skola utanför Boston i USA, där anrika Harvarduniversitetet ligger.
Resultaten gav henne chansen att stanna och gå vidare på collage, men inte minst prislappen på utbildningen gjorde att hon flyttade hem till Grekland. Där började hon läkarlinjen som 17-åring. Under studietiden började hon forska och sin avhandling skrev hon under tiden som AT-läkare. Efter disputationen som 28-åring flyttade hon till Sverige och Uppsala med sin man, som är psykiatriker och i dag lektor vid Uppsala universitet. Här blev hon så professor som 37-åring.
Och då hade hon också hunnit med att få tre barn.
Redan innan jag promenerat förbi Studenternas landar jag i att det är klart att de här personerna finns på riktigt, det kan bara kännas överväldigande att träffa någon med den här kapaciteten. De är liksom fjärran från en själv.
Men karriärist, det är hon inte, förklarar Alkistis Skalkidou på nästan perfekt, lite eftertänksam svenska. Hon säger det med en balans i sin framtoning som gör att jag tror henne helt och fullt.
– Jag har aldrig haft som mål att nå några specifika poster eller positioner, förutom att bli läkare. Jag är en flexibel person som tar den möjlighet som dyker upp och som tycker att det viktigast är att göra något som jag känner mening i.
Och det gör hon i dag.
– Jag vill att kvinnor ska få det bättre, säger hon.
I höstas lanserades hennes senaste forskningsprojekt, Mom2b, en konkret innovation med målet att markant förbättra hälsan hos gravida och nyförlösta kvinnor. Förhoppningsvis ska nu tiotusentals kvinnor som bär en bebis i magen ladda ned appen och registrera sig och på så sätt bidra med sina egna data till forskningen om nyförslöstas och gravidas hälsa. I gengäld får kvinnorna som deltar kunskaper om graviditeten och fostrets utveckling.
Med informationen från kvinnorna är målet att med hjälp av artificiell intelligens, AI, tidigt kunna identifiera vilka som finns i riskzonen för att drabbas av sådant som förlossningsdepression eller förtidig födsel. Ett bättre förebyggande arbete skulle ha stora vinster för samhället och inte minst för kvinnorna och deras familjer.
– Så här kan vi se till att resurser används på bästa sätt. Ett annat sätt att hitta de här kvinnorna är genom screening, men det är resurskrävande och kommer ofta för sent i förloppet för att sätta in förebyggande åtgärder.
Men vad kan en mobilapp registrera som kan vara till hjälp för forskningen, bara genom att kvinnorna har den påslagen i mobilen? Mycket, förklarar Alkistis Skalkidou. Det handlar om att appen efter kvinnornas godkännande registrerar sådant som rörelsemönster, förändringar i rösten, användning av sociala medier, med mera.
– Om man börjar röra sig mindre eller på ett annat sätt än vanligt kan det vara tecken på att något är på väg att hända i kroppen. När det gäller rösten visar forskning på samband mellan hur snabbt man talar, röstläget och måendet.
I dag drabbas 12 procent av alla nyförlösta kvinnor av förlossningsdepression. Många berättar efteråt att de upplever att de missat sina barns första månader och känner skam och skuld över det.
Men trots att så många drabbas så forskas det alldeles för lite, menar Alkistis Skalkidou. Förvisso föga förvånande, om man betänker att såväl kvinnor som personer med psykisk ohälsa är lågprioriterade grupper inom forskningen, påpekar hon.
– Anslagsgivarna står inte direkt i kö för att finansiera vår forskning. Men vi söker pengar för fullt för tillfället.
Tidigare forskning har fokuserat på betydelsen av en viss riskfaktor men forskningsappen kommer att bygga på en mycket mer komplex bild och därmed ha större precision. Förklaringen är artificiell intelligens i form av avancerade matematiska modeller som läggs ovanpå den väldiga databas med alla uppgifter från appen.
Hos Alkistis Skalkidou själv är intelligensen allt annat än artificiell. Matematik har hon alltid gillat och tidigt såg hon genom sina forskande föräldrar att miniräknare och datorprogrammet Excel var saker man alltid hade till hands.
Hon beskriver sig som en effektiv person som läser fort, har lätt att prioritera, är organiserad och gillar att jobba hårt.
– Alla säger att jobbar för mycket, men jag vet inte... Jag uppskattar min forskargrupp och mina kollegor så mycket. Viktigast är att ha roligt och trivas. Och jag tillbringar mycket tid med mina barn också, säger hon.
Sverige är för henne en bra kombination av USA och Grekland. Här kan hon jobba hårt i en högkvalitativ forskningsmiljö, känna att det är värt den insatsen, och dessutom kombinera det med ett familjeliv. I USA finns en typ av tävlan som Alkistis Skalkidou tycker är otrevlig och inte trivs med och i Grekland lönar det sig för dåligt att jobba så hårt som hon vill, tycker hon.
Men hon vill nyansera bilden av sitt hemland Grekland. Landets utbildningssystem är fantastiskt, hela vägen över universitet och högskola, tycker hon. Och det är inte alls så att de flesta greker struntar i att betala skatt eller försöker sko sig. Det är det en mindre del som gör, säger hon.
– En elit på 15 procent fuskar, struntar i att betala skatt och gynnar sig själva. Alla andra får betala skillnaden genom att jobba mer och betala jättehög skatt. Det här gör att stora grupper har lämnat Grekland.
Har då Alkistis Skalkidou själv haft förlossningsdepression? Om man hunnit med så mycket och gjort det med sådan framgång kan man väl knappats varit med om det också, tänker jag. Och, nej det har hon inte. Men utan symptom var hon inte heller och hon vet av egen erfarenhet vad viktig tidig upptäckt är.
– Att få mitt första barn var en chock. Jag fick alla typiska symptom, riktig baby blues när man gråter, är irriterad, är jätteglad om vartannat. Men jag hade en kompetent man som förstod och stödde mig fullt ut. Det hade kunnat bli en depression, men nu fick jag hjälp tidigt.