Jamen gör nåt då!
Vi kan påverka. Faktiskt. Fråga Emilia Frost, som sett till att ändra på en massa saker hon inte gillar. Det är så jäkla grymt att det man säger leder till förändringar, säger hon.
Alltid på G. Emilia Frost, som går sista året på Ekebyskolan, har sedan fyra år tillbaka varit engagerad i Mötesplatsen. Nu ska hon utvärdera hur Mötesplatsen funkat. (Bilden är ett montage.)
Foto: Erika Tirén
Öh ? vadå mötesplatsen? kanske du tänker. Mötesplatsen är ett projekt där unga får träffa politiker och tjänstemän tre gånger per termin.
— Samtidigt hjälper Mötesplatsen unga att välja metoder för att kunna påverka. Det finns så många olika sätt, man kan demonstrera, skicka insändare till tidningar eller bara ringa upp en politiker, berättar hon.
Hon tycker att det är viktigt att man inte ger upp när man vill förändra något, eftersom det kan ta flera år innan ett klart beslut tas hos kommunfullmäktige.
Emilia pratar fort och engagerat. Det märks att hon är påläst. I grundskolan satt hon med i elevrådet, men i gymnasiet tog ivern att påverka inom större områden över.
— Jag kom i kontakt med Mötesplatsen och insåg att man kan påverka väldigt mycket trots att man är ung.
— Många tror att det inte går att påverka eftersom det inte tycks hända så mycket och det är det tråkiga med politik. Meningen med Mötesplatsen är att de frågor som det finns intresse för att arbeta vidare med faktiskt ska leda någonvart.
Mötesplatsen riktar sig till dem som är mellan 13 och 17 år och Emilia säger att hon har lärt sig mycket mer om hur samhället och kommunen fungerar på Mötesplatsen än i skolan.
— Jag har lärt mig sjukt mycket. Politiken har påverkat mig mycket som person, jag tänker och reflekterar över allt. Nu kan jag inte låta bli att engagera mig. Det lilla som jag hade lärt mig i skolan stämde inte ens med verkligheten.
Under förra året var det som mest folk på Mötesplatsen när flytten av Ekebyskolans elever till Rosendalsgymnasiet diskuterades. Närmare 70 personer var där.
— I början var stämningen ganska hetsig, diskussionerna var aggressiva och politikerna hamnade i försvarsställning. Jag tror att problemet låg i att politikerna hade varit dåliga på att förklara varför eleverna var tvungna att förflyttas.
Emilia har varit ute på både grund- och gymnasieskolor i Uppsala för att informera om Mötesplatsen och varför den finns.
— Jag tror att det är många som känner igen Mötesplatsen, men inte riktigt vet vad det är.
— När jag är ute på skolor börjar jag alltid med en brainstorming om vad de skulle vilja förbättra. Det finns alltid något som man vill ändra på och då kan jag fånga elevernas intresse, det är jättekul.
Men det är inte alltid som man bemöts med entusiasm, berättar Emilia.
— Det kan räcka med att det finns en ledarfigur som inte bryr sig om det man berättar, för att det ska bli tabu för resten av klassen att vara intresserad, säger hon.
Som samordnare för Mötesplatsen har tjänsten, utöver att besöka skolor och informera, gått ut på att vara den som sett till att allt fungerar på mötena. Som exempelvis att få dit både politiker och tjänstemän på deras fritid.
— Tidigare var det jättesvårt att få politikerna intresserade av att komma till Mötesplatsen, men allt fler av dem börjar bry sig om vad unga tycker och tänker. Det är en positiv trend.
Enligt Emilia var det i höstas även svårt att få unga att vilja komma till Mötesplatsen.
— Gruppen som engagerade sig mest under våren har gått ut gymnasiet nu, vilket har inneburit ett generationsbyte. Men mitt mål är inte att alla ska komma hit, bara att de som vill förändra något ska ta tag i det, förklarar Emilia.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!