Jämnare hjärtrytm med kompletterande behandling

Många patienter som opereras för att reparera eller byta ut en sjuk hjärtklaff kan ha nytta av att under operationen också få en enkel behandling av så kallat förmaksflimmer.

Uppsala2006-05-21 00:00
Det visar en ny svensk studie, som på lördagen presenterades vid en stor internationell kongressen om hjärtrytmrubbningar, som hålls i Boston, USA.
- Mer än två tredjedelar av patienterna som får denna kombinationsbehandling har normal hjärtrytm ännu ett år efter operationen, säger professor Carina Blomström-Lundqvist vid Akademiska sjukhusets arytmisektion, som är huvudansvarig för studien.
Ungefär hälften av de patienter som opereras för fel på den så kallade mitralisklaffen mellan hjärtats vänstra förmak och kammare har förmaksflimmer, som är den vanligaste hjärtrytmrubbningen.
Förmaksflimmer brukar sänka orken och ökar kraftigt risken för att det ska uppstå blodproppar i hjärtat, som transporteras vidare och fastnar i hjärnan.
Under senare år har flera metoder utvecklats för att bota förmaksflimmer. Alla går ut på att skapa en elektrisk isolering av den vävnad kring mynningen av lungblodkärlen från vilken hjärtklappningsattackerna drar igång.

Frysa vävnad
— Ett enkelt sätt att göra detta i samband med en hjärtoperation är att under 15 till 20 minuter frysa denna vävnad med hjälp av en så kallad kryokateter. Hittills har detta dock gjorts litet slumpartat eftersom vi haft bristande kunskaper om vilka patienter som kan ha nytta av ingreppet, säger Carina Blomström-Lundqvist.
En del läkare har förespråkat en avvaktande inställning eftersom förmaksflimret ibland kan försvinna av sig självt efter det att själva klaffelet åtgärdats.
Den nya studien är den första som på ett kontrollerat sätt undersökt värdet av köldbehandling mot förmaksflimmer i samband med en klaffoperation.
Studien omfattar 70 patienter vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Alla hade vid utöver sin hjärtklaffssjukdom också ständigt förmaksflimmer.
Med slumpens hjälp fördelades de på två grupper. I den ena genomgick patienterna enbart en klaffoperation. I den andra både klaffopererades de och köldbehandlades för förmaksflimret.
De läkare som följde upp patienterna ett halvår och ett år efter operationen visste inte vilka som enbart opererats och vilka som också fått behandling riktad mot förmaksflimret.

Statistiskt säkert
Andelen patienter som vid de båda uppföljningarna hade normal hjärtrytm var i gruppen som fick kombinationsbehandlingen 70 procent och i gruppen som enbart fått en ny hjärtklaff drygt 40 procent.
— Denna påtagliga, statistiskt säkra skillnad talar för att betydligt fler patienter än i dag bör få kompletterande köldbehandling i samband med att de klaffopereras, säger Carina Blomström-Lundqvist.
Att behandla alla patienter med klaffel och förmaksflimmer på detta sätt lönar sig dock inte. För dem som också hade åderförkalkade kranskärl var resultaten betydligt sämre och för dem som haft förmaksflimmer i mer än tre år sågs ingen positiv effekt alls av tilläggsbehandlingen för att isolera lungblodkärlen.
— Vi behöver därför studera detta närmare och utveckla andra metoder för att förbättra resultaten för just dessa patientgrupper, säger Carina Blomström-Lundqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om