Jan Burman själv cyklar varje dag från hemmet i Nyby till arbetet på ett demensboende i Ultuna. När han stretade fram i snömodden tänkte han på hur svårt det måste vara för dem som går med rollator eller har något funktionshinder.
– Jag är 32 år och tar mig fram på cykeln i ren ilska. Men hur gör man om man sitter i rullstol? Och hur ska synskadade ta sig fram när de inte vet var gatan börjar då trottoarkanten är bortplogad? säger han.
Han tyckte att resultatet ute på Uppsalas gator efter det senaste budgetbeslutet, som innebar att bland annat sopsaltningen av gång- och cykelvägar ställts in, kan tolkas som diskriminering.
– Det här antyder starkt att de här grupperna inte är välkomna i stan. Ska funktionsnedsatta betala för att kommunen gjort en klantig budget? frågar sig Jan Burman.
Han har anmält saken till Diskrimineringsombudsmannen. DO prövar endast ärenden där den som själv anser sig vara diskriminerad gör anmälan. Men Jan Burman säger att han i alla fall vill väcka frågan.
UNT har tidigare berättat om att det är svårt för rullstolsburna att ta sig fram efter snöfallet.
Rafael Waters (S), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, säger att med facit i hand var beslutet om besparingar på bland annat snöröjningen ett riktigt beslut.
– När vi hamnat i ett sådant läge i budgeten kan vi inte strunta i det. Vi får en budget av kommunfullmäktige, och den måste vi ta hänsyn till, säger han.
Snöröjningen enbart efter det stora snöfallet för ett par veckor sedan kostade 7,5 miljoner. Samtidigt är besparingen hittills på den indragna sopsaltningen 700 000 kronor.
Är effekten i gatumiljön rimlig i förhållande till den lilla besparingen?
– Jag kan inte kommentera siffrorna. Men det har varit ett svårt år och det är många små bäckar som gör de stora besparingarna vi tvingats till.
Hur tycker du att det ser ut på Uppsalas gator?
– Det är moddigt och svårt att ta sig fram. Jag cyklar själv. Men det är ett tufft läge och jag har fullt förtroende för att förvaltningen och entreprenörerna gör sitt bästa.
Hur kommenterar du att funktionshindrade säger att de inte kan ta sig ut?
– Det ser jag allvarligt på. Det är klart att man måste kunna ta sig ut och ta sig fram. Men vi är inne i ett lärande också. Vi har inte tidigare haft så här stora mängder modd, säger Rafael Waters.