Japansk mat inte bara sushi

Japansk mat är kanske för de flesta synonymt med sushi. Den kalorisnåla fisken finns i nästan vartenda gathörn och har blivit lika vanlig snabbmat som hamburgare. Är man i Uppsala är det inte särskilt konstigt om man inte känner till några andra japanska rätter.

Japanskt mat innehåller mer än bara sushi.

Japanskt mat innehåller mer än bara sushi.

Foto:

Uppsala2007-05-19 08:04
I dag finns det inte en enda restaurang som serverar japanska varmrätter. Vill man pröva några japanska specialitéer är det sushibarerna som står för utbudet idag.

Sut Suhanisai, på Mikaku sushi i Uppsala, berättar att bristen på japanska restauranger till stor del beror på att lokalerna är för dyra.
- För att göra sushi behöver man inte ett så stort kök eller en avancerad kock. De andra rätterna som finns är också lätta att göra. De flesta köper in fryst kött och värmer det bara, berättar Sut Sushanisai.
I höst ska Ayakos Sushi i Luthagen utöka sin meny med varmrätter och blir därmed den första japanska restaurangen.

Japanska rätter som erbjuds på flera sushibarer
Yakiniko: Skivad entrécote i särskild soya, som kallas Yakinikosås, och sesamfrön. Serveras med ris.
Lax Teriyaki: Grillade laxfiléer i Teriyakisås, som är en slags soya, och sesamfrön. Laxen kan även stekas. Serveras med ris.
Goysa: Fläskfärsdumpling som är fyllda degknyten. Oftast är fyllningen kött och grönsaker men det kan även vara enbart grönsaker.
Yakytori: Kycklingspett i soya med ris.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om