Järlåsa firar 100 år
Järlåsa är ett av de små uppländska samhällen man hunnit passera innan man inser att man varit där. Men det finns ett annat Järlåsa än den dystra, nedklottrade Icabutiksfasaden, som är förbipasserandes första intryck. I år firar stationssamhället 100 år, och en ny stolthet som bygger på historiemedvetenhet håller på att växa fram i bygden.
Bengt-Arne Fredriksson och Margareta Lindberg tittar på bilderna.
Foto: Pelle Johansson
Tjänstvilliga händer leder oss vidare till en av eldsjälarna: "han vet precis allt om det här, honom ska ni prata med". "Han", det är Åke Nilsson, före detta ICA-handlare och enligt egen utsago den tionde generationen på fars sida som bor i bygden. Åke Nilsson är djupt engagerad i hembygdsföreningens kulturhistoriska arbete, och visar stolt upp de fyra skrifter en arbetsgrupp tagit fram till jubileet.
- Vi har både fastboende och hemvändare här i dag. Det är inte så konstigt att det är många hemvändare, för 95 procent av alla som går i skola här flyttar från bygden, säger han.
Redan för ett halvår sedan arrangerade hembygdsförening en visning i brandstationen av de bilder den fotointresserade lanthandlaren Algot Pettersson i Järlåsa tagit mellan år 1912 och 1980.
- Därför visste vi att intresset var stort, men jag hade nog inte kunnat ana att det skulle komma så här mycket folk i dag, säger Åke Nilsson belåtet.
Folk går omkring och tittar på bilder, pekar och kommenterar, eller faller bara i tankar.
Många känner igen sig, sina föräldrar och vänner - och det gäller både nioåringar och åttioåringar. För Järlåsa hembygdförening har inte låtit historien sluta, utan här finns bilder ända fram till i dag. Enok Pettersson är son till fotografen och lanthandlaren Algot Pettersson, och har gått igenom det väldiga materialet med bilder och kartor. Han berättar att fadern tidigt intresserade sig för att fotografera.
- Det rör sig om drygt 3 000 bilder. Vad som gör hand bilder så intressanta för eftervälrden är att han mest fotograferade vanliga Järlåsabor i sina naturliga miljöer, i skogen, vid mejeriet.
Jag tror att pappa Algot skulle ha varit väldigt glad och stolt om han fått vara med här idag, säger Enok Pettersson enkelt.
En av besökarna som varken är infödd eller återvändare utan inflyttad är Cecilia Svärd, som tittade på utställningen med man och barn.
- Jag tycker det här är jätteintressant och har fått mycket att fundera över. Det är kul att få lära sig mer om bygden - helt fantastiskt att så många företag har funnits här i Järlåsa under åren, säger hon.
Och trots att klockan närmar sig 15 fortsätter folk att strömma in i Hemnbygdsgården, och damerna vid kaffeserveringen fortsätter att langa kaffe med klassiskt dopp - bulle, sockerkaka och liten kaka - till senkomna besökare
Anna Bill
anna.bill@unt.se 018-478 12 73
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!