– Det började med att grannfrun ringde på hos mig på förmiddagen. "Maritha har du sett vilken fågel du har i trädgården?". Och när jag tittade ut såg jag en stor stork.
Maritha Olander i Lagga, i Uppsalas södra utkant, berättar om det exotiska fågelbesöket som fick ornitologer att ge sig av hem till henne. Via larm på mobilen spred det sig blixtsnabbt bland fågelentusiaster att en vit stork fanns att beskåda i Lagga.
En av de som begav sig dit för att fotografera den ovanliga gästen var Robert Bünsow, medlem i Upplands ornitologiska förening.
– Ett par tre gånger om året brukar vit stork vara synlig i Uppland. Utifrån ringmärkningen på just den här storken kan man utläsa att den är uppfödd i det vilda i ett jakttorn i Karup i Skåne som enda överlevande i kullen, uppger Robert Bünsow.
Han säger att storken är född i år men den har redan hunnit bli fullvuxen. Den mäter runt två meter mellan vingspetsarna och är uppskattningsvis en meter hög när den är stående på benen.
Maritha Olander berättar att storken dröjde sig kvar på hennes tomt hela torsdagen.
– Den lunkade omkring här i lugn och ro. Ett tag låg den och sov vid en rishög men när jag tittade efter för en stund sedan nu under kvällen verkar det som den gett sig av.
Hon uppskattade besökarna i form av både stork och ornitologer.
– Det var jätteroligt, det blev en händelserik dag.
I mitten på 1900-talet var den vita storken i stort sett utdöd i Sverige. Orsaken var till stor del att många markområden hade dikats ut med följden att storkens viktiga föda i form av grodor försvunnit.
1989 startades ett projekt i Skåne med målet att bygga upp en livskraftig stam av vita storkar i landet. I storkprojektets största hägn i Skåne huserar numera ett 50-tal storkar.
Enligt Robert Bünsow har många av storkarna från projektet i Skåne flugit norrut i sommar och vid till exempel Hallstavikstrakten syntes ett 80-tal exemplar för någon vecka sedan.