– Jag har lärt mig om kulturen, om samhället, om språket. Det är jätteskönt att ha Malin, säger Abdulatif Hindi.
Han kom till Sverige från Syrien för tre år sedan och till Uppsala för två. I dag har han jobb på Uppsala kommun, talar utmärkt svenska, och har just tagit körkort. Tidigt under sin tid i Sverige förstod han vikten av att komma i kontakt med svenskar. När han via klasskamraterna på Sfi fick höra om projektet "Låna en Uppsalabo" tog han chansen direkt.
– Det lät spännande och intressant, jag behövde en kontakt, en kompis.
I dag ett år senare har Malin Holfve och Abdulatif Hindi träffats gott och väl 20 gånger, ofta med familjerna. Men från början, när Malin Holfve fick ett sms där det stod att hon skulle ringa Abdualtif, handlade det om att ta en fika och bara prata. Senare har det varit lussebrödsbakning, Friskis och svettis och hjälp med skolarbete. De har också pratat om svenska vanor och traditioner, som exempelvis vad olika vintersporter innebär och vad skillnaden på slalom och längdåkning egentligen är.
– Jag känner inte att jag bli utlånad längre. Jag har lärt mig så mycket och det är verkligen ingen uppoffring, säger hon.
Under lördagen firade "Låna en Uppsalabo" två år med en välbesökt tillställning på stadsbiblioteket. Budskapet från scenen var att det nu behövs fler Uppsalabor att låna ut. Hittills har knappt 800 lån gjorts. En del har bara setts vid det första tillfället, som alltid är en fika vid biblioteket, andra har som Malin och Abdulatif setts återkommande under lång tid.
Integration är inte bara myndigheter och politikers ansvar, utan allas. Både invandrares och svenskars, menar Abdualtif Hindi.
– Låna en Uppsalabo fungerar så bra. Svenskar är så planerade och man måste ändå boka tid med dem för att börja umgås, säger han och skrattar.
Han råder alla invandrare att låna en Uppsalabo.
– Det är mycket bättre än att sitta hemma och bara umgås med dem med samma kultur och språk.
Samtidigt, betonar Malin Holfve, ska inte det ena utesluta det andra; det ska vara okej att umgås både med svenskar och med dem i den egna kulturen. Hon har redan nu planer för vad ho vill göra med Abdulatif och hans familj till vintern.
– Då ska vi åka slalom tillsammans!