Julklappsinhandling, lucia och julstök står för dörren. Något som också hör december till är de olika julborden. Hur stans restauranger förhåller sig till traditionen ser lite olika ut. UNT:s runtringning visar att vissa av restaurangerna i Uppsala väljer att köra all-in på julbord, andra står fast vid sin ordinarie meny, medan några tar det säkra före det osäkra och väljer en kombination.
En av restaurangerna som i år gör det sistnämnda är Lingon. Måndagar till onsdagar är det à la carte medan gäster som besöker restaurangen torsdag till söndag erbjuds julbord.
– Det var en diskussion om julbordet och vi landade i ett beslut att det kan vara skönt att bryta vardagen med att köra julbord på helgen men att ha à la carte i början av veckan, förklarar Johan Hellman, kökschef.
På Villa Anna är det däremot julbord som gäller för hela slanten för middagsgästerna.
– Vi har provat att köra parallella menyer något år men vi har märkt att det är bättre att fokusera helhjärtat på julbord om man väljer att ha det, säger Markus Arkevid, köksmästare och delägare.
Att gästerna skulle tröttna på julbordet tror inte Magnus Arkevid.
– Det är väl det som är grejen – att det ska vara samma. Och det är ju bara en månad om året. Man hade kanske tröttnat om det varit varje dag, säger han.
Ett annat synsätt har Peppar Peppar som väljer bort julbordet. Att välja bort det betyder inte att gästerna sviker restaurangen i december, menar Mattias Andersson, köksmästare och delägare.
– Det är faktiskt många som ringer och frågar om julbord. Och när vi säger att vi inte har det brukar de säga "åh vad skönt". Sen är det också en fråga om utrymme – vi skulle inte ha plats för ett julbord, säger han.
Många julbord är traditionella, men på en av stans nyaste restauranger ser julbordet annorlunda ut. Mama Pacha som öppnade så sent som i maj erbjuder ett peruanskt julbord.
– Det peruanska köket är speciellt. Man äter olika mat beroende på samhällsklass. Vi har försökt att göra ett julbord som samlar mattraditioner från alla samhällsnivåer i Peru, berättar Antonio Valencia, delägare.
Antonio Valencia tror att de trots julbordskonkurrensen i stan kan lyckas ta plats just eftersom deras variant är lite annorlunda.
– Så är det med vår vanliga restaurang också. Många av våra kunder kommer till oss just för att de är nyfikna och vill testa något lite annorlunda.