Det finns många siffror att fundera kring i Svenska kyrkans julenkät till svenskarna, som beräknas spendera närmare 65 miljarder kronor i årets julhandel. I sitt pressmeddelande påpekar Svenska kyrkan att det är dubbelt så mycket som Sveriges biståndsbudget för hela 2010.
Mer än var femte man minns inte alls vad han fick i julklapp förra året. Kanske ifrågasätter det den långvariga glädjen som julklapparna skänker? Kvinnorna minns bättre, men även bland dem finns de som inte längre vet vad de fick.
De allra flesta ser fram emot julen. Samtidigt ser nästan 30 procent inte fram mot julen alls eller i särskilt hög grad, och nästan lika många blir på sämre humör av julruschen.
Om nu någon inte minns det är julen från början en kyrklig högtid, och julklapparna en tradition som sägs komma från munken Nikolaus gåvor på 300 talet. Svaren i kyrkans enkät borde därför vara en verklig tankeställare för kyrkans folk. Bara 10 procent tycker att julen borde handla om att gå i kyrkan för julmusik eller gudstjänst.
Varför lyckas ni inte attrahera fler?
– Det är en väldigt bra fråga. Kanske för att våra gudstjänster bygger på ett deltagande, medan samhället i dag i stort handlar om konsumtion, att bara ta del av. Jag tror inte att det är vårt budskap som inte håller. Julens drama om barnets födelse är ständigt aktuellt, säger Ann-Cathrin Jarl, ärkebiskopens adjunkt.
Till sist något hoppfullt: den omtalade julstressen verkar vara något av en skröna. Över 80 procent känner sig sig inte alls eller inte särskilt stressade inför julen.
Fotnot: 1 486 personer har svarat på enkäten
Julruschen sänker humöret för många
Blir du inte glad av att julen nalkas? Då är du långt ifrån ensam. Mer än var fjärde svensk blir på sämre humör under julruschen. Och ännu fler är de som inte ser fram emot julen särskilt mycket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!