Jultradition på Upplands nation

Munter julmusik och mat i mängder fyller nationshuset under julhelgen. Rådjurskorv, patéer och gravad lax står framdukat i den stora festsalen.

Elisatbeth Addis och Alberto Perea, längst fram, äter julmat med vänner.

Elisatbeth Addis och Alberto Perea, längst fram, äter julmat med vänner.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-12-24 18:01
- Det kändes som om vi länsade hela Ica maxis prinskorvs- och köttbullsförråd när vi var där igår, säger Manuel Firpo som ansvarar för jul på Upplands.
Generösa företagare, privatpersoner och små konditorier har hjälpt till att möjliggöra jularrangemanget. Maten kommer inte ta slut och det finns en uppsjö av alternativ. I utbudet finns bland annat många fläskfria och vegetariska rätter.
- Vi har sjuka mängder av julskinka. Igår förberedde vi 50 stycken och det finns mer, säger han.
Josefine Lindström som ansvarar för jul på Upplands berättar att personalen som arbetar under julen är ett kompisgäng som firar tillsammans.
- Vi har kul och samtidigt gör vi något bra. Det är skönt folk som kommer hit, säger hon.
Äldre pensionärer, internationella studenter och julklädda familjer passerar en luftfylld snögubbe i foajén. I köket råder febril aktivitet. Ägg kokas, köttbullar steks och maten läggs upp på silvriga fat.

Mot traditionerna
Jul på Upplands har hållit på i över trettio år och var till en början ett sätt att revoltera mot traditionerna. Det alternativa har brutits upp och nu gäller vanlig svensk jul.
- När det är vi som bestämmer blir det traditionellt julfirande, men det kan ändras om det är någon annan som är ansvarig, säger Josefine Lindström.
Besökarna får själva välja om de vill se på tv, byta julklappar eller bara äta och umgås. Vid ett av långborden sitter Elisabeth Addis som är internationell student från Etiopien.
- Jag har ingen att fira jul med. Hela korridoren åkte hem. Här blir jag del av en familj, säger hon.
Mittemot sitter Alberto Perea. Han har firat jul på Upplands nation i tio år.
- Familjeidyllen blir för mycket. Jag kommer hit för att träffa människor som jag inte möter till vardags. Här sitter vi runt samma långbord och delar på samma mat. Det är lätt att få kontakt med varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om