I lördags var Per-Åke Wallberg på Fyrishov tillsammans med son och barnbarn. När de satt vid serveringen vid Äventyrsbadet fick han plötsligt syn på vad som såg ut som en kackerlacka på golvet.
– Jag hade ju väskor som stod där vid bordet. Rätt vad det var så kunde den ju ha hoppat ner i väskan och så hade jag fått med mig den hem. Det hade inte varit trevligt, i alla fall om man inte vet vad det är för sort, säger han.
När UNT ber Anticimex skadedjursexpert Thomas Persson Vinnersten att ta en titt på fotot Per-Åke Wallberg tog av fyndet visar det sig att det är en pycnoscelus surinamensis, även kallad surinam- eller växthuskackerlacka.
– Det är ingen kackerlacka som drar sig till livsmedel utan den lever på nedgrävda växtrötter. Sedan kan de vuxna djuren vara uppe och springa av misstag. Det är kanske inte så jättekul, men de gör egentligen ingen skada.
I själva verket är ett badhus en riktigt trevlig miljö för surinamkackerlackan, som vanligtvis lever i tropikerna. Värme och fukt är förhållanden den behöver för att överleva.
– I till exempel den tropiska avdelningen på Universeum i Göteborg finns den också. Har man skapat ett tropiskt klimat får man ta det onda med det goda, säger Thomas Persson Vinnersten.
Kent Eriksson, driftchef på Fyrishov, är väl medveten om de små djuren. Men det är ingen idé att försöka utrota dem. De kommer alltid tillbaka, säger han.
– Vi har aldrig haft problem med våra kackerlackor. Det händer att någon kommer på villovägar, som i det här fallet, och det är kanske då man kan tycka att den ser lite otrevlig ut. Vi plockar ju ner dem vi ser, men de finns hos oss som en naturlig ingrediens bland växterna.