Kaffe, vänner och glass får folk att trotsa coronarisk

95-årige Aleksander Loit har fått nog av att bara stanna hemma. Nu vill han fika utomhus. Och han är inte ensam. UNT gick på stan för att kolla vad som får krogbesökarna att trotsa den pågående coronasmittan.

Familjen Loit är kaffesugen, paret Anne-Britt och Mats med 95-årige Aleksander.

Familjen Loit är kaffesugen, paret Anne-Britt och Mats med 95-årige Aleksander.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2020-07-19 12:00

Klockan är halv tolv på lördagen. Till ett kafé bakom stationen kommer de första gästerna. Det är Aleksander Loit som kommer, långsamt men beslutsamt med sin rullator. Han har suttit hemma sedan i mars, men nu tycker han att det är dags att ta sig ut igen. Han och hans sällskap är inte coronarädda. 

undefined
Familjen Loit är kaffesugen, paret Anne-Britt och Mats med 95-årige Aleksander.

– Vi är försiktiga och vi tvättar händerna ofta, säger svärdottern Anne-Britt Loit.

– Alla utom en, rättar Aleksanders son, Mats.

Han fortsätter:

– Jag är 70 plus och orkar inte bry mig. Jag är en fri människa. Men visst försöker jag ta hänsyn till min fru.

Vid lunchtid fylls uteserveringarna på, vid den populära gågatan längs Fyrisån. Även restaurangerna närmare stationen får lite fler besökare. Islänningen Nanna Amelia med vänner har stämt träff för en lunch på Tugg Burgers i Svava matgalleria.

– Vi har hört att Tugg har bra hamburgare, säger Nanna Amelia. 

Hon berättar att när hon är ute på stan följer hon isländska regler som är mycket strängare än Sveriges. I hemlandet har coronaviruset skördat få liv och landet är i princip fritt från viruset. 

– Vi tar det extra försiktigt och går inte ut i onödan. 

Är det sommarvärmen som lockar er ut på krogen idag?

– Inte sommarvädret! Sommaren har ju redan lämnat Sverige, avbryter Arni, också från Island.

På frågan om varför de är ute pekar de båda mot sin vän, Uppsalabon Johan, som ler och erkänner: 

– Jag har dåligt inflytande, definitivt.

undefined
På Tugg Burgers finns massa kärlek och regler, enligt Elin Hägglöv, biträdande restaurangchef.

Restaurangen Tugg Burgers öppnade i höstas och hade bra drag vid öppningen. 

– Vi har mycket företag, studenter och familjer som kommer, säger Elin Hägglöv, biträdande restaurangchef.

Men under cirka tre veckor efter att det ökända viruset slog till blev restaurangen tom.

– Det var obehagligt. Men vi förstår att folk blir lite rädda när de rekommenderas att inte gå ut. Senare när man fick information om reglerna, det vill säga hur man ska förhålla sig till coronasmittan, då började folk känna sig tryggare och gå ut igen. Jag tycker att folk är duktiga på att ta hand om hygienen.

Kommunens inspektörer har besökt restaurangen flera gånger.

– De har varit supertrevliga. De vill ju hjälpa oss att finnas kvar, säger Elin Hägglöv.

undefined
Läkarstudenten Jacob Baganzicaha sommarjobbar på ett kafé vid stationen: –Jag tror folk vill ha lite glass och hellre sitter vid ån.

Men inte alla har besökare. Läkarstudenten Jacob Baganzicaha sommarjobbar på ett kafé vid stationen.

– Jag tror folk vill ha lite glass och hellre sitter vid ån. 

undefined
Albert Haghazarian, ägare Döner & Co, berättar att folk nu har kommit tillbaka och besöker restaurangen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!