Klockan är halv tolv på lördagen. Till ett kafé bakom stationen kommer de första gästerna. Det är Aleksander Loit som kommer, långsamt men beslutsamt med sin rullator. Han har suttit hemma sedan i mars, men nu tycker han att det är dags att ta sig ut igen. Han och hans sällskap är inte coronarädda.
– Vi är försiktiga och vi tvättar händerna ofta, säger svärdottern Anne-Britt Loit.
– Alla utom en, rättar Aleksanders son, Mats.
Han fortsätter:
– Jag är 70 plus och orkar inte bry mig. Jag är en fri människa. Men visst försöker jag ta hänsyn till min fru.
Vid lunchtid fylls uteserveringarna på, vid den populära gågatan längs Fyrisån. Även restaurangerna närmare stationen får lite fler besökare. Islänningen Nanna Amelia med vänner har stämt träff för en lunch på Tugg Burgers i Svava matgalleria.
– Vi har hört att Tugg har bra hamburgare, säger Nanna Amelia.
Hon berättar att när hon är ute på stan följer hon isländska regler som är mycket strängare än Sveriges. I hemlandet har coronaviruset skördat få liv och landet är i princip fritt från viruset.
– Vi tar det extra försiktigt och går inte ut i onödan.
Är det sommarvärmen som lockar er ut på krogen idag?
– Inte sommarvädret! Sommaren har ju redan lämnat Sverige, avbryter Arni, också från Island.
På frågan om varför de är ute pekar de båda mot sin vän, Uppsalabon Johan, som ler och erkänner:
– Jag har dåligt inflytande, definitivt.
Restaurangen Tugg Burgers öppnade i höstas och hade bra drag vid öppningen.
– Vi har mycket företag, studenter och familjer som kommer, säger Elin Hägglöv, biträdande restaurangchef.
Men under cirka tre veckor efter att det ökända viruset slog till blev restaurangen tom.
– Det var obehagligt. Men vi förstår att folk blir lite rädda när de rekommenderas att inte gå ut. Senare när man fick information om reglerna, det vill säga hur man ska förhålla sig till coronasmittan, då började folk känna sig tryggare och gå ut igen. Jag tycker att folk är duktiga på att ta hand om hygienen.
Kommunens inspektörer har besökt restaurangen flera gånger.
– De har varit supertrevliga. De vill ju hjälpa oss att finnas kvar, säger Elin Hägglöv.
Men inte alla har besökare. Läkarstudenten Jacob Baganzicaha sommarjobbar på ett kafé vid stationen.
– Jag tror folk vill ha lite glass och hellre sitter vid ån.