Kaféägarnas strategier mot kaffeprissmockan

Kaffepriset rusar i höjden samtidigt som en ny forskningsstudie från Sveriges lantbruksuniversitet visar att mängder av kaffe slängs i vasken. Är svensk fikakultur hotad? 

"Det skulle vara småaktigt att inte låta påtår ingå i priset", tycker Andreas Östlund, ägare till Centralkonditoriet.

"Det skulle vara småaktigt att inte låta påtår ingå i priset", tycker Andreas Östlund, ägare till Centralkonditoriet.

Foto: Lovisa Gustavsson

Uppsala2025-04-11 08:51

En sväng på stan och besök hos tre slumpvis utvalda kaféer motsäger alla såna farhågor. Genom att satsa på kvalitet och vara noga med att inte brygga för stora mängder kaffe i slutet på dagen säger sig i alla fall företrädare för Café Linné, Centralkonditoriet och Fågelsången kunna hålla rimliga priser på kaffet.

– Just nu är det en icke-fråga för oss, vi har inte fått några prishöjningar ännu. Butiksleden märker av höjningen tidigare än oss, säger Andreas Östlund på Centralkonditoriet.

undefined
I Sverige vaskas uppskattningsvis 119 miljoner liter kaffe varje år enligt en ny forskningsstudie. Men Uppsalas kaféer verkar ha hitta vägar för att undgå kaffeslöseri.

En kopp kaffe kostar 35 kronor på Centralkonditoriet och då ingår påtår. Möjligen kan Andreas Östlund tänka sig att höja till 40 kronor om inköpspriset på kaffe stiger mycket, men där är han inte ännu.

– Vi försöker lära våra kunder att inte ta mer kaffe än man vill ha. Man måste fatta att en kopp kaffe inte är gratis. Och vi har börjat med halvstora koppar i stället för muggar som rymmer mycket mer, det har minskat svinnet påtagligt. 

På Fågelsången sparar man kaffe som blir över i kannan till städarna som kommer efter stängningsdags.

– Det blir sällan stora mängder. Vi försöker hålla koll på hur mycket folk det är i lokalen och anpassa kaffebryggandet efter det i slutet av dagen, säger Cajsa Einerman som denna dag jobbar tillsammans med kollegan Linnea Nordström.

Precis som på Centralkonditoriet får kunden betala 35 kronor för en kopp bryggkaffe, inklusive påtår. 

undefined
Till Fågelsången kommer många stammisar. De skulle nog inte gilla en prishöjning på kaffet tror Linnea Nordström och Cajsa Einerman. "Det är lite känsligt med kaffet", Säger Cajsa Einerman.

– Vi har haft samma priser hur länge som helst. Vi värnar om våra stammisar och det är lite känsligt med just kaffepriset, säger Cajsa Einerman. 

Linnea Nordström har flera tips om vad man kan göra med sina kaffeslattar hemma.

– I stället för att slänga dem kan man frysa dem i iskubsformar och använda till iskaffe. Det är bara att hälla upp kuberna i ett glas, hälla mjölk på och njuta. Sen är kaffe bra till all möjlig typ av bakning.

För Hanna Koluman på Café Linné är kaffe inte vilken dryck som helst.

– Det är kvaliteten som räknas. Smaken måste få kosta!

undefined
För Hanna Koluman handlar allt om hur man tar hand om sitt kaffe. "Smaken måste få kosta."

Han har jobbat i restaurangbranschen sen 1976 och vet vad han talar om.

– Det spelar ingen roll hur mycket kaffepriset går upp, vi gör inte avkall på kvaliteten.

På Café Linné får man betala 39 kronor för en kopp bryggkaffe med påtår.

– Vi har inte känt av prishöjningarna ännu och tänker inte höja priset för våra kunder i dagsläget. Vi slänger heller inget kaffe. I stället för att brygga en ny stor kanna nära stängningsdags erbjuder vi kaffe från vår espressomaskin som gör en kopp i taget. 

undefined
Kaffepriserna rusar och svenskarna får panik. Men kaféägarna i Uppsala är inte så oroliga. De har olika metoder för att minska svinnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!